November er høysesong for lakseeksporten. Biomassen som er blitt feitet opp i løpet av sommer og tidlig høst skal nå pøses inn i et marked som trapper opp i forkant av julehøytiden. Med dette som bakteppe er det bemerkelsesverdig lave volumer som blir sendt ut av landet i år.
Faller tilbake
De siste fire uker har vist et gjennomsnittlig eksportvolum på 23.236 tonn laks. I samme periode i fjor var eksporten til sammenligning 26.670 tonn. Spranget, på godt over 3.000 tonn i uken, er oppsiktsvekkende.
Og trenden er synkende.
Salgsvolumene har nemlig falt tre uker på rad. I forrige uke ble det kun eksportert 21.662 tonn oppdrettslaks fra Norge, viser den siste eksportstatistikken fra Norges Sjømatråd og SSB.
Store uttak
Landets største fiskeeksportør, Lerøy Seafood Group, kommer med en forklaring på fenomenet i dagens kvartalsrapport.
– Konsernet valgte å ta ut betydelige volum i et godt marked gjennom andre kvartal 2016, og gikk inn i tredje kvartal med ti prosent lavere biomasse enn i samme periode i fjor, sier selskapets konsernsjef Henning Beltestad.
– Dette har gitt konsernet høyere fleksibilitet i tidspunkt for uttak gjennom kvartalet, og med bakgrunn i konsernets markedsvurderinger har konsernet høstet et noe begrenset volum og valgt å bygge biomasse gjennom kvartalet, sier han videre.
Fryst inn
Et annet element, som er blitt fremhevet av en rekke uavhengige markedsaktører i høst, er at mange europeiske lakseimportører har forsynt seg med mye fisk tidlig og fryst inn forsyninger for røyking og foredling nærmere jul.
Gjennomsnittlig eksportpris, pakket og levert den norske grense, var 55,38 kroner per kilo i forrige uke. Den såkalte eksportprisen består både av fisk som handles i spotmarkedet og fisk som omsettes på fastpriskontrakter.