Dumpet råtten laks i ødemarken

Nyheter
1826

Stanken er uutholdelig. Sytti tonn råtnende fisk ligger blant betongplater og søppel ved landsbyen Moloko på Kola, like ved den norske grense.

I sommer svømte laksen i bur eid av Russian Aquaculture, og den døde deretter av gjellesykdom. Selskapet måtte brenne fisken i et krematorium, men kunne ikke håndtere de omfattende volumene, og dumpet fisken i ødemarken. På toppen av dette synes det biologisk avfallet å være infisert med det etsende giftstoffet fenol, skriver det russiske nettmagasinet Slon.ru.

Russian Aquaculture har fire lokaliteter ved Barentshavet og eiere med nær tilknytning til makteliten i Moskva.

Uheldig bytte
I 2013 spiste russiske forbrukere 380.000 tonn laks, hvor cirka 30 prosent kom fra leveranser fra Norge. I fjor ble norsk fisk rammet av sanksjoner, og rubelfallet har gjort import fra andre land for dyrt.

Hvorfor er et vellykket eksempel på importsubstitusjon erstattet av massevis av råtnende fisk?

– Jeg levde i Leningrad: Ingen fersk fisk, det var ingenting, har Russlands statsminister Dmitrij Medvedev tidligere uttalt på et regjeringsmøte om dagens overflod. Innbyggere i Sovjetunionen fikk sjelden se rød fisk. Det var bare stillehavslaks: Coho, chum og sockeye, fanget i Østen og levert til den europeiske delen av landet frosset.

Men ved åpningen av grenser og fremveksten av private selskaper strømmet atlantisk laks, oppdrettet i de norske fjordene, til butikkhyllene i det sentrale Russland, skriver Slon videre.

Fortrinn
Den hadde flere fordeler. For det første har oppdrettslaks mer fett enn villaks. Dernest er det forutsigbare leveranser og for det tredje kommer den norske fisken til Moskva og St. Petersburg på 5-7 dager, som gjør at du kan flytte den fersk. Og det er en helt annen smak.

En tredjedel av laksen fra Østen går til eksport – til Japan, Kina og andre asiatiske land. Russland har utviklet to parallelle marked for rød fisk: Det fjerne Østen, eksportrettet og Europa, hovedsakelig importert. 70 prosent av dette fra Norge.

Ifjor høst ble dette forbudt å importere denne.

– Markedsaktørene ble sjokkert, sier administrerende direktør i foreningen av industrielle og kommersielle fiskeforetak, Alexey Aronov til Slon. – Folk vet bare ikke hvordan vi skal leve og gjøre forretninger, fordi ingen noen gang har sett utenfor Norge for å finne en erstatning. Det var den ideelle leverandør.

Frossen laks
– En kilo frossen laks i markedet i hovedstaden koster nå 850 rubler. I fjor sommer, før sanksjonene, var prisen 450, minnes han.

Fisken kommer nå stort sett fra Chile, i frossen form, til dobbel pris. Noe er blitt hentet fra Færøyene. Her har prisene, ifølge Severnaya-eier Vitaliy Kornev, blitt doblet – fra fem til ti dollar per kilo. Færøyenes eksport til Russland er blitt tidoblet, men er fortsatt kun en femtedel av de tidligere norske volumer.