– Du kan godt si at anlegget vårt er en slags brønnbåt på land, med fôring

Nyheter
0

Det er mye som stemmer for Salmon Evolution på Indre Harøy.

Tilsynelatende ser lokaliteten på Indre Harøy ganske så isolert og forblåst ut. Man kan undre seg hvorfor Salmon Evolution etablerte landanlegget sitt i det gamle steinbruddet til Viken Pukkverk. Men kun ti kilometer lenger inne ligger Elnesvågen, der Hustadmarmor har sin store fabrikk. Rett over sundet, i Nyhamna på Gossa, driver naturgassraffineriet til Ormen Lange-feltet døgnkontinuerlig. Og på Rindarøy, en liten mil unna, er det delvis SalMar-eide slakteriet til Vikenco lokalisert.

– Ute på slakteriet er det en kapasitet på 120 000 tonn i året. Det var de lokale eierne i Vikenco som sikret tomten da den ble gjort tilgjengelig, forklarer administrerende direktør Trond Håkon Schaug-Pettersen til iLaks.

God redundans
Like utenfor Indre Harøy er det ganske dypt. Der kan sjøvann hentes fra ulike dybder. Salmon Evolution har to inntakspunkter for vanninntaket sitt. Ett på 25 meters dyp og ett på 95 meter.

– De to inntakene gjør at vi har god redundans, og vi kan blande sjøvann for så sikre stabil vanntemperatur, opplyser direktøren, og legger til:

– Og redundansen forbedres ytterligere når vi bygger to tilsvarende vanninntak i andre fase av utbyggingen vår.

Kombinasjonen av stort nok areal, god tilgang på temperert sjøvann og solid elektrisitetsforsyning, som følge av naboene Hustadmarmor og Ormen Lange-raffineriet i Nyhamna, sikrer en god infrastruktur for det landbaserte oppdrettsanlegget.

Les også: – Det relative bildet, bare på fire-fem år, har forbedret seg kraftig

Det er fortsatt god plass i det gamle steinbruddet til Viken Pukkverk på Indre Harøy. Foto: Kjartan Aa Berge

Kompetent kapital
Schaug-Pettersen tror at nøkkelen til at Salmon Evolution har klart seg bra, også dreier seg om at de tidlig fikk inn kapitalsterke eiere som kjenner næringen godt.

– Brønnbåteierne Ronja Capital (Sølvtrans) og Rofisk (Rostein) var blant de første som ble med, sammen med de gamle Optimar-eierne Peder Stette og Frode Kjølås. I tillegg deltok de lokale eierne i Vikenco, Per Olav Mevold, Jonny Småge og Kristofer Reiten, forteller han.

Han trekker også frem shippingkapital fra Bergen. Odfjell-familiens investeringsselskap Farvatn Private Equity er blant de største aksjonærene, med en eierpost på 4,5 prosent.

– Farvatn kom med i forkant av børsnoteringen, sier Schaug-Pettersen.

Ronja Capital er fremdeles største eier med en aksjepost på syv prosent.

– Du kan godt si at anlegget vårt er en slags brønnbåt på land, med fôring, gliser direktøren.

Artec Aqua har designet anlegget. Her er en rømningsplan og oversikt over karene til Salmon Evolution. Foto: Kjartan Aa Berge

Lokal ekspertise
I tillegg til den finansielle backingen har selskapet fått god støtte og hjelp fra flere lokale leverandører. Her er mange kjente havbruksaktører, som MMC First Process fra Ålesund/Fosnavåg og Optimar fra Valderøy. Og det er vel kjent at Ålesundsbedriften Artec Aqua har designet anlegget.

– Varmepumpen kommer fra Malmefjorden rett her inne. Du har mange av de viktigste leverandørene innenfor noen timers kjøring, sier Salmon Evolution-sjefen fornøyd.

Som en følge av dette vil responstiden være ganske kort dersom man skulle få problemer på komponenter og utstyr.

– Hvis noe skjer, og vi trenger hjelp, da tar det ikke lang tid før vi får hjelp. Det er klart at det har stor verdi, slår han fast.

Les også: Skal bli best: Salmon Evolution gererer 40 millioner datapunkt i døgnet

Fra vannbehandlingsavdelingen: Høyangerbedriften Østerbø er en av leverandørene. Foto: Kjartan Aa Berge