Dropp i lusetallene: – Gledelig at det er sånn, men ikke slapp av helt ennå

Nyheter
0

Laveste antall lokaliteter over lusegrensen på lenge – men Mattilsynet advarer mot å senke skuldrene helt.

Siden i sommer har det vært et uvanlig høyt lusepress i nord, noe som har bidratt til et skyhøyt antall lokaliteter over lusegrensen på landsbasis.

I forrige uke var det imidlertid markant færre overskridelser enn det har vært den siste tiden – med 34 lokaliteter over lusegrensen. 23 av disse lå i de nordlige produksjonsområdene (PO8-PO12).

Ikke senk guarden
Uken før var det til sammenligning 54 lokaliteter over lusegrensen. Barentswatch har bekreftet tallene overfor iLaks.

Figuren under viser utviklingen i antall lokaliteter over lusegrensen siden sensommeren, uke for uke, sammenlignet med i fjor. Tall for inneværende uke er ikke klare.

Geir Arne Ystmark, Mattilsynets regiondirektør for Nord-Norge, er fornøyd med lavere lusetall.

- Det er jo gledelig. Jeg tenker samtidig at dette på ingen måte betyr at man trenger å ta ned "guarden" ennå, i forhold til det å følge opp at man kommer under lusegrensen. Det er fortsatt anlegg der vi varsler vedtak om at man må komme under, sier han.

Situasjonen har ført til at flere oppdrettere har risikert store dagbøter i høst, dersom de ikke kommer seg under grensen på 0,5 voksne hunnlus i snitt per fisk.

Les også: Lusepresset i nord: – Man må ta lærdom av det som har skjedd de siste ukene

- Mange faktorer som spiller inn
Ystmark forteller at Mattilsynet er i dialog med flere lakseoppdrettere, og at de erfarer at mange gjør en god jobb med å følge opp lusesituasjonen.

- Det virker som at man nå har en større kapasitet til å følge opp, sier han.

Bildet er fra en av SalMars lokaliteter på Senja, og er ment som illustrasjonsbilde. Senja er blant områdene som har vært særlig rammet av lusepresset i nord. Illustrasjonsfoto: SalMar

Ystmark understreker at det er viktig å gjøre kontinuerlige vurderinger av hvordan lusepåslagene har påvirket fiskehelse- og velferd, og om det er behov for å eventuelt ta ut grupper av fisk basert på dette.

Ewa Harasimczuk, fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet, har tidligere forklart at hunnlusen klekker nye lus i et rasende tempo - særlig i varm sjø. Derfor kan det være mye luselarver i sjøen, selv om man slakter ut laks med lus.

- Er det fare for ny oppblomstring?

- Det er mange faktorer som spiller inn i forhold til om man får en ny oppblomstring eller ikke. Lusepresset i noen områder er fortsatt stort. Jeg tror også at havtemperaturene spiller inn, i tillegg til de tiltakene man allerede gjør, sier Ystmark.

Havforskningsinstituttets lusekart estimerer graden av smittsomme luselarver, på en skala fra 0-5 der mørk oransje vil si høyest smittepress. Forskjellen på uke 42 og uke 45 er tydelig, med færre mørkoransje områder og andre spredningsmønstre nå. Illustrasjon: HI

Les også: – Man må nok forberede seg på at man ikke lenger lever i et paradis med lite lus i nord