Driftsleder ble oppsagt for påstått narkotikamisbruk. Da saksøkte han Cermaq

Nyheter
0

Nå er dommen klar.

En 35-åring fra Alta gikk til sak mot sin tidligere arbeidsgiver, hvor han hadde vært ansatt siden 2010. Mannen, som jobbet på et av oppdrettsanleggene til Cermaq i Vest-Finnmark, ble suspendert i april og avskjediget i mai ifjor. Bakgrunnen var at Cermaq fikk et anonymt varsel om at 35-åringen hadde brukt kokain, og både produserte og solgte hjemmebrent, melder iFinnmark.

En urinprøve skal ha viste svakt utslag av kokain, og da ble 35-åringen suspendert med umiddelbar virkning. B-prøven som ble sendt til laboratorium, viste senere et negativt resultat.

For å avdekke bruk av kokain, ba arbeidsgiveren om hårprøve av 35-åringen. Etter råd fra Fellesforbundet nektet han det. Cermaq mente at dette var ordrenekt, og avskjediget mannen.

35-åringen saksøkte så Cermaq. I april ble saken behandlet i Alta Tingrett.

Ifølge dommen anså retten at en hårprøve ikke kunne påvist omfanget av et eventuelt rusmisbruk, eller om 35-åringen var ruspåvirket på jobb eller i fritiden på en slik måte at det påvirket arbeidet.

Retten kom da fram til at avskjeden er urettmessig og at den kjennes ugyldig.

Cermaq ble dømt til å betale 35-åringen 829.100 kroner som erstatning for økonomisk tap og 75.000 kroner i oppreisningserstatning. Videre ble Cermaq dømt til å 254.795 kroner i saksomkostninger.

Etter at 35-åringen ble oppsagt fra Cermaq, har han jobbet for et annet oppdrettsselskap utenfor Finnmark. Nå vil han begynne igjen i Cermaq.

– Jeg har sagt opp jobben jeg har natt, og skal starte igjen i Cermaq. Jeg har ennå ikke hørt noe, men regner med at de tar kontakt ganske snart. Advokatene har kontakt med hverandre, sier mannen til iFinnmark.