Dramatisk omsetningsfall og dundrende underskudd i Chemco

Nyheter
1513

Distribusjonselskapet sliter med inntjeningen.

Chemco, som holder til på Askøy, var pionér i utvikling og bruk av hydrogenperoksid til lusebehandling av laks. De siste årene har selskapet slitt med inntjeningen, og 2018 er intet unntak.

Fakta

Hydrogenperoksid

  • Hydrogenperoksid er en kjemisk forbindelse som blant annet brukes til blekemiddel, desinfeksjon og avlusning av oppdrettsfisk. Den kjemiske formelen er H2O2.
  • Stoffet brukes til avlusing og sykdomsbekjempelse i oppdrettsmerd eller i brønnbåt.
  • Selv om stoffet regnes som det mest miljøvennlige og raskt brytes ned til vann og oksygen, har bruken nå økt slik i omfang at negative effekter på miljøet ikke kan utelukkes.
  • I 2015, 2016 og 2017 brukte oppdrettsnæringen henholdsvis 43.246 tonn, 26.597 tonn og 9.277 tonn ren hydrogenperoksid til avlusning av oppdrettsfisk.
(Kilder: FiskeridirektoratetFolkehelseinstituttet og Store norske leksikon)  

Svak driftsmargin
Eivind Solheimsnes, som er daglig leder i Chemco, ønsker ikke å kommentere underskuddet overfor iLaks.

– Vi kommenterer aldri slike henvendelser og ønsker heller ikke å kommentere årsaken til resultatet i dette tilfellet heller, sier han.

Solheimsnes ga imidlertid rikelig med kommentarer til iLaks i fjor. Under toppåret 2015 ga Solheimsnes også kommentarer om selskapets resultat til Sysla.

Ikke-medikamentelle behandlinger tar over markedet
Bruk av mekanisk avlusing blir stadig mer vanlig i havbruksnæringen, og Mowi er et av selskapene som har kuttet ned på bruken av avlusingsmiddelet hydrogenperoksid.

–  De siste årene har ikke-medikamentell behandling vært den foretrukne og dominerende behandlingsmetoden. Bruken av hydrogenperoksid har blitt kraftig redusert de siste årene, sier Eivind Nævdal-Bolstad, kommunikasjonssjef i Mowi.