6. mai inviterer SinkabergHansen publikum til å gjøre seg bedre kjent med hva dagens driftsteknikere – også kjent som røktere – har av arbeidsforhold, teknologiske løsninger og fasiliteter ute på lokalitetene. Fôrflåten «Dragen» har per i dag størst kapasitet av alle.
Grytidlig lørdag ankommer slepet med «Dragen» ruteskipskaia i Rørvik. Konstruksjonen måler 34 ganger 20 meter og har en iøynefallende toppetasje med et kontrollrom på 41 kvadratmeter.
Marine Construction leverer flåten, mens selve fôringsanlegget er fra Steinsvik.
«Dragen» er den andre av totalt tre nye fôrflåter som SinkabergHansen får levert nå i 2017. Denne skal til lokaliteten Kråkøya/Kvaløya nordvest i Vikna. Samlet lager er på 600 tonn fôr, og har videre 100 kubikk samlet for henholdsvis diesel og ensilasje.
«Dragen» har spesielt høy kapasitet på utfôring. Det mates gjennom 16 linjer hver med 30 kWh. Den kraftige installasjonen gjør at flåten teoretisk kan sende ut 75 tonn fiskefôr i timen; noe som i praksis ikke vil skje. Uansett er slik kapasitet et viktig poeng for denne flåten som skal serve to lokaliteter.
– Grunnen til høy blåsekraft er at vi rigger med lange linjer ut til merdene. «Dragen» vil plasseres mellom de to anleggene, og fôringsslangen til enkelte merder er over 600 meter på det lengste, sier teknisk prosjektleder Jørgen Walaunet i SinkabergHansen.
Kapasitet på generatorene er 732 kWh (kilowattimer) og disse leveres av Rørvik Marina, mens firma Thomas Strand leverer en omfattende batteriløsning. Denne sørger for at man kan ha inntil 12 timers servicekjøring uten generator, for økt bekvemmelighet for besetningen. Rundt drift og testing av batteripakken er Enova inne med støtte for introduksjon av ny energiteknologi.
Totalt er det sju lugarer – fire for ansatte i turnus og tre for annet personell på oppdrag. I alt kan ti personer bo på flåten. Det er lagt vekt på bra garderober og høy kapasitet for blant annet effektiv tørking av tøy.
I toppetasjen er det et kontroll- og møterom på 41 kvadratmeter. Videre er det i etasjen under et oppholds- og kjøkkenareal på 65 kvm, samt diverse fasiliteter som trimrom. Veterinærer har et eget rom for sitt arbeid.
– Totalvekten er på om lag 2.000 tonn, så flåten ligger stabilt i sjøen. Gjennom hele utviklings- og planleggingsfasen er det lagt vekt på at besetningen skal oppleve god komfort med så lite bevegelse som mulig, sier Jørgen Walaunet.