Dødelige giftalger sprer seg i Chile

Nyheter
385

Chilensk oppdrettsnæring er rystet av enorm dødelighet etter en giftig algeoppblomstring i Puerto Montt-bukten i Region X. En rekke selskaper har rapportert omfattende dødelighet, men eksakte og samlede tapstall er foreløpig ikke kjent.

Les også: – Tapsanslagene stiger fra time til time

Algeoppblomstingen har oppstått i løpet av den siste uken, og etter helgen har de fleste oppdrettselskaper vært fokusert på å fjerne dødfisk og prøve å dempe ytterligere effektene av algeoppblomstringen. I noen tilfeller har fisk som har blitt høstet levende, men i svak tilstand, dødd på vei til foredlingsanleggene, opplyser industrikilder som følger situasjonen tett i Chile.

Sol og varme
De giftige algene har fått næring av økte sjøtemperaturer som følge av værfenomenet «El Niño», samt sterk sol fra skyfri himmel, hvilket er en uvanlig kombinasjon i denne delen av landet, opplyste Multiexports konsernsjef Andrés Lyon under North Atlantic Seafood Conference i Bergen onsdag.

Les også: – Skadene er enorme

Ozonlaget er tynt i sørlige Chile og høytrykkssystemer er fremtredende i området nå. Fraværet av regn og høy stråling er gunstige forhold for utviklingen av alger. Ifølge Yr.no er det meldt sol helt frem til onsdag i Puerto Montt-området.

Sprer seg
Chiles oppdrettsproduksjon har historisk vært konsentrert på innsiden av den 180 kilometer lange øyen Chiloé. Etter ILA-krisen i 2007-2010 har en god del av produksjonen blitt skjøvet sørover, til Region XI. Fylkesgrensen mellom Region X og Region XI løper langs sørsiden av Chiloé.

Etter det iLaks får opplyst fra kilder i Chile, har det nå blitt observert indikasjoner av algeoppblomstring i sjøområdet utenfor landsbyen Quellon på sørvestlige Chiloé. Hvis algene sprer seg til Region XI vil naturligvis alvoret i situasjonen bli atskillig større.

Det er slett ikke første gang Chile oppnår høy dødelighet fra alger. Det har også vært registrert tap fra algeproblemer i andre lakseproduserende land, som Canada, Skottland og Norge, men ikke i denne størrelsesorden.