Dobler produksjonen av brunørret i Sirdal

Nyheter
0

Mandag ble over 42.000 brunørret fraktet med tankbil fra Skipevik på Tysnes til Sirdalsvatnet i Agder, en transportetappe på om lag fem timer. Her fôres brunørreten opp i halvannet år før den er markedsklar.  

Norsk Ørret er den ene av bare to produsenter av merdbasert fjellørret i Norge. I det regulerte vassdraget i Sirdalen er det allerede produsert fornybar energi før vannet igjen blir brukt til produksjon av ørret. Sirdalsvannet holder en snittemperatur på seks grader, da kraftverkene har inntakene sine fra bunnen av de iskalde fjellvannene i Sirdalsheiene.

«Det kalde fjellvannet gjør at fisken vokser senere og gir en fast konsistens og en unik kvalitet på kjøttet. Antibiotika og avlusningsmidler er ikke brukt i produksjonen vår og fisken har en utrolig lav dødlighet», skriver Norsk Ørret på sin hjemmeside.

Fisken har sitt første leveår i kar på Tysnes. Settefiskanlegget i Skipevik ble i vår solgt fra Lerøy til Egersund Group, som også er hovedaksjonær i Norsk Ørret.

– Vi har produsert dobbelt så mye fisk i år som i fjor, og det går rett vei. Med solide investorer i ryggen, som Egersund Group, har vi veldig stor tro på produktet, og ønsker å satse stort, sier daglig leder Rune Johannessen til Bladet Tysnes.

Han fremhever at fisken ikke er avlet på tidlegare, og har en stedegen stamme som vokser senere enn oppdrettslaks. Selskapet opplever imidlertid utfordringer med kjønnsmodning, fisken taper den fine fargen på kjøttet. Derfor må den slaktes ut før dette inntreffer, mellom ett og halvannet kilo.

– Dette er noe vi forsker på nå, blant anna ved bruk av lysstyring for å hindre at han blir kjønnsmoden, sier Johannessen.

Her er Sirdalsfisken. Foto: Norsk Ørret