Disse vil satse på laks på land

Nyheter
2100

Stadig flere norske aktører satser på oppdrett av laks på land, hvor fisken avles opp i store vanntanker, i stedet for i merder eller lukkede anlegg i sjøen.

Miljøutfordringer, rømming og enorme summer i kampen mot lus har ført til at flere satser på å flytte all produksjon på land for å få bukt med problemene.

En oversikt fra Fiskeridirektoratet har utarbeidet for Sysla viser at det per 15. oktober er ni aktører som har kommersiell akvakulturtillatelse for oppdrett av matfisk på land.

  • Salmon Evolution: 13.300 tonn
  • Salmo Terra: 8000 tonn
  • Bulandet Miljøfisk: 3900 tonn
  • Tomren Fish: 3830 tonn
  • Salmofarms (tidligere Akvafarm Rjukan): 4550 tonn
  • Fredrikstad Seafoods: 800 tonn
  • Havlandet Havbruk: 200 tonn
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet: 6,5 tonn
  • Bioforsk: 4 tonn

I juni 2016 innførte Nærings- og fiskeridepartementet nye regler for oppdrett på land. Det er fortsatt krav om tillatelse (konsesjon), selv om man søker på land. Fiskeridirektoratet opplyser at tillatelsene imidlertid ikke lenger er antallsbegrenset, og det skal heller ikke betales vederlag for dem.

Det vil si at man kan søke fylkeskommunen om tillatelse, mot et saksbehandlingsgebyr, og fylkeskommunen behandler søknadene fortløpende.

Ettersom søknadene skal behandles av fylkeskommunene, er Fiskeridirektoratet klageinstans.

Foreløpig er ingen landbaserte oppdrettsanlegg, hvor hele produksjonen skjer på land, ferdigstilt. Men stadig flere aktører nærmer seg oppstart.

Fisk i anlegget til jul
Lengst fremme er Fredrikstad Seafoods som bygget et oppdrettsanlegg langt fra sjøen, på en tomt som tidligere var en parkeringsplass.

Ifølge Bernt-Olav Røttingsnes, administrerende direktør i Nordic Aquafarms som hovedsakelig eier Fredrikstad Seafoods, er det ikke lenge til anlegget er klart for oppstart.

– Vi er i ferd med å komme i mål med første fase i utbyggingen, og skal ha alt klar for å sette fisken i vann i desember, sier Røttingsnes.

Fisken skal være klar til levering til kunder ved årsskiftet 2019/2020, og selskapet har allerede inngått avtale med en dansk aktør om salg av fisken fra anlegget.

Størst i utlandet

Andre land enn Norge ligger lenger fremme i oppdrett av laks på land, og flere store anlegg er allerede i drift eller under oppføring.

I Hvide Sande i Danmark produserer Atlantic Sapphire allerede 800 tonn laks årlig, og vil øke produksjonen til 3000 tonn i året.

Selskapet skal også investere nær fire milliarder kroner i et landbasert anlegg i Florida, som skal få en kapasitet på 90.000 tonn etter at fase tre av anlegget er fullført. Også Nordic Aquafarms satser knallhardt på landanlegg i Danmark og USA.

– Risikoen er kjempehøy
Forretningsideen bak landbaserte oppdrettsanlegg i utlandet er å flytte produksjonen nærmere de store markedene, og redusere kostnader knyttet til flyfrakt og miljø. Med dagens høye kostnadsnivå, blant annet knyttet til sykdom, kan landbasert produksjon konkurrere med oppdrett i sjø.

Da styreleder i Marine Harvest, Ole-Eirik Lerøy, gjestet Sysla Live i september fikk han spørsmål om han fryktet at Norge ville miste sine komparative fortrinn om landanlegg får et skikkelig gjennombrudd.

– Man skal aldri si aldri i denne bransjen. De som har vært kjepphøye og tror de ser de fremtidige løsningene, er ikke med i bransjen lenger.

Marine Harvest driver selv med smolt på land, og styrelederen tror det blir vanskelig for landanleggene å konkurrere med produksjon i sjø.

– Det å snakke om at man har så veldig god kontroll på land tror jeg at jeg kan avkrefte. Vi driver veldig stort på land i dag, og ser at risikoen ved det vi driver med er kjempehøy, og vi får overraskelser hver dag i vår landbaserte virksomhet.