– Vi er inne i en supersykel, sier porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene.
– Hvis du ikke har eid sjømat-aksjer de siste ti årene har du slitt med å følge utviklingen på Oslo Børs, forteller Gunnar Torgersen, investeringsdirektør og porteføljeforvalter hos Holbergfondene.
Siden 2013 har verdien av sjømatnæringen eksplodert på Oslo Børs og står bak mye av veksten vi har sett de siste årene.
Tallenes tale er klar: Mens oljeserviceaksjene de siste seks årene har sunket til bunns med negative 50 prosent avkastning, har sjømat-bransjen kastet av seg 500 prosent i samme periode.
Konsesjonsordningen gir eventyrlige marginer
Torgersen sier selskapene er inne i en supersykel med usedvanlig gode marginer. Bak de gode tallene står høye priser som en direkte følge av stigende etterspørsel og en strupt tilbudsside, kombinert med høy kompetanse og produktutvikling i næringen.
Den norske konsesjonsordningen begrenser nemlig hvor mye laks norske oppdrettere kan produsere. Når du legger til kapasitetsproblemer som følge av blant annet lakselusen, får bransjen problemer med vekst i volum.
– Spør du lakseoppdretterne vil de nok si at det begrensede tilbudet er bra for dem. Konsesjonsordningen er hovedforklaringen på superlønnsomheten, mener Torgersen.
Dette har gitt sjømataksjene eventyrlige 50-100 prosent årlig avkastning de siste årene
– Da vil naturligvis flere aktører ønske å delta på festen. Vi vil nok se en innovasjonsbølge i laksebransjen, spår Torgersen.
– Ikke umulig at laks blir den nye oljen
Norge eksporterte fisk for nesten 100 milliarder kroner i 2018, mesteparten av dette var laks. I 2012 var tallet halvparten så høyt.
Kan laks faktisk bli den nye oljen?
– Veksten i volum er ikke like stor som prisveksten, og for at laksebransjen skal vokse enda mer må man åpne mer opp. Det må skje endringer i reguleringer, men man må også sørge for innovasjon som løser problemene industrien sliter med i dag, sier investeringsdirektøren.
– Det er ikke umulig å se for seg at fisk kan bli like verdifullt som oljen om ti til tjue år, mener han.
Eksportverdien av fisk er for første gang like høy som norsk eksport av varer og maskiner. Samtidig er det et stykke opp til eksportverdien av norsk olje og gass.
Olje, pensjonsfond og laks
I 2017 ble det solgte olje, kondensat og naturgass fra norsk sokkel for 442 milliarder kroner, ifølge Oljedirektoratet.
Også Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) hentet inn betydelig mer i renteinntekter og aksjeutbytte enn totalverdien av norsk eksport av fisk. I 2018 hanket fondet inn over 200 milliarder kroner i kontanter.
Selv om bransjen er inne i en svært god periode mener Gunnar Torgersen vi må være edruelige med tanke på forventning om superavkastning i fremtiden. På et tidspunkt vil nødvendigvis tyngdekraften og markedsmekanismene slå inn og skape bedre balanse i markedet.
Hvor lenge vil lakse-festen vare?
– Vi i Holberg er ikke akkurat mest kjent for å spå om fremtiden. Når det er sagt, så varer supersykler dessverre ikke evig.