I 2014 eksporterte Norge fisk og annen sjømat for til sammen 68,8 milliarder, 12 prosent mer enn året før.
De ti største importørene kjøpte norsk sjømat for totalt 39,3 milliarder kroner, knappe 60 prosent av den totale eksportverdien. Totalt solgte Norge sjømat til 143 ulike land i fjor, skriver Sysla.no.
- Polen (6,4)
- Frankrike (5,7)
- Danmark (5)
- Storbritannia (4)
- Russland (3,4)
- Kina (3,2)
- Sverige (3,2)
- Japan (3)
- Nederland (2,)
- Tyskland (2,5)
Russland på vei ut
Etter tre år på rad på toppen av listen raste Russland i 2014 til en femteplass. Det skjedde etter at landet innførte importstans for norsk sjømat i august.
– Situasjonen knyttet til Russland var utvilsomt den viktigste endringen for norsk fiskeeksport i fjor. Dersom situasjonen forblir den samme vil landet være ute av topp ti-listen i 2015, forteller kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Norges Sjømatråd til Sysla.
Polen overtok den øverste plassen på importlisten i løpet av 2014.
– Det skyldes ikke først og fremst at polakkene plutselig har begynt å spise masse fisk, men at mye norsk sjømat blir videreforedlet i landet. Blant annet har Marine Harvest betydelig virksomhet der. Av samme grunn er Danmark høyt på listen, sier Chramer.
Sjømatrådet har foreløpig ikke tall på hvor stor andel som kommer fra konsum og foredling i de to landene.
EU blir viktigere
Av landene på topp ti-listen ligger syv i Europa.
– I 2014 ble det enda tydeligere at EU er det viktigste markedet for norsk sjømat. Det er vårt nærmarked og ligger i lastebilavstand. Vi fyller de europiske fiskediskene, sier Chramer.
Han trekker fram Tyskland og Storbritannia som to av landene det blir mest spennende å følge utviklingen i framover.
– Tyskland er nok allerede det største laksemarkedet. Når det gjelder Storbritannia, ser vi at dagligvarekjedene i resten av Europa ofte følger trendene derfra, og det kan love godt for framtiden, sier Chramer.
Vanskelig i Kina
I 2014 var Storbritannia det største vekstmarkedet for norsk sjømat med en økning på 1,2 milliarder eller 42 prosent sammenlignet med året før. Totalt eksporterte Norge sjømat for 4 milliarder til Storbritannia i fjor.
– Likevel er det aller mest spennende å følge utviklingen hjemme i Norge. Vi spiser stadig mer av vår egen fisk, og trolig vil Norge kommet inn på topp fem dersom hjemmekonsumet ble regnet med på denne listen, sier Chramer.
Russland er ikke det eneste problematiske markedet for norsk sjømat. Etter at Nobels fredspris i 2010 ble tildelt Liu Xiaobo, har det vært krevende å selge norsk laks i Kina. Likevel kom landet på sjetteplass på importlisten i fjor.
– Vi selger først og fremst hvitfisk til Kina. For norsk laks er situasjonen fortsatt krevende. Før 2010 hadde vi en markedsandel på 90 prosent, men nå er den nede i 30 prosent. Men med 1,3 milliarder mennesker sier det seg selv at potensialet er enormt, sier Chramer.