Dette vil gjøre det lettere å skaffe bankfinansiering for landbaserte oppdrettsanlegg

Nyheter
0

Bankene har lenge vært tilbakeholdne med å gi lån til landbaserte oppdrettsselskaper, men nå synes det å lysne.

Lenge var det kun pionerselskapet Atlantic Sapphire som fikk banklån – selv om de også i vesentlig grad måtte støtte seg til egenkapitalfinansiering. Men i løpet av de siste månedene har flere oppdrettere, deriblant Salmon Evolution, Proximar Seafood og Andfjord Salmon, fått tilsagn om byggelån.

Les også: Andfjord jekker opp lånefinansieringen – til 825 millioner kroner

Hva har skjedd?

– Det er fortsatt ikke enkelt å finansiere landbaserte oppdrettsanlegg. Men vi tror jo at man vil lykkes med landbasert før eller siden. Banker vil vanligvis være ute etter «proven technolgy», industriell forankring og at det enkelte selskapet har et eller annet fortrinn, sier Anne Hvistendahl til iLaks.

Hun leder sjømatavdelingen til DNB, verdens ledende bak for fiskeri og oppdrett.

Så langt har de mange selskapene som søker lykken på landbasert oppdrett av laks primært støttet seg til egenkapitalmarkedet, gjerne over børs, for å hente finansiering. Fremmedkapital har vært noe av et kvalitetsstempel – et signal om at teknologisk og biologisk risiko er håndterbar.

Hvistendahl legger ikke skjul på at noen trekk vil gjøre det enklere å få banklån.

– En vellykket start vil gjøre det lettere å skaffe finansiering, det gjelder både gjeld og egenkapital. Generelt vurderer vi at gjennomstrømningsanlegg har en lavere operasjonell risiko enn RAS, men de har ikke samme transportkostnadsfortrinn som RAS-anlegg lokalisert i flyfraktmarkedene har. Og det er selvsagt lettere å finansiere prosjekter som er en del av et større selskap enn som er frittstående prosjekter, understreker hun.