Dette tror Hans-Wilhelm Steinfeld om en snarlig markedsadgang for laks og ørret til Russland

Nyheter
1368

Det er ingen grunn til å holde pusten.

Det var i august 2014 Norge ble utestengt fra sitt største marked for laks og ørret, Russland. Bakteppet var sanksjoner mot Vesten i kjølvannet av Ukraina-krisen. Et halvår seinere, i januar 2015, spådde NRKs mangeårige utenrikskorrespondent og Russland-ekspert Hans-Wilhelm Steinfeld at norsk laks ville være utestengt fra det russiske markedet i fire til åtte år. Dette baserte han på tidligere internasjonale kriser, som Berlin-blokaden i 1948, invasjonen av Ungarn i 1956 og invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968.

Les også: – Russerne knekket primærnæringene sine i 1930

Nå har det gått mer enn seks år.

En gåte
Russisk utenrikspolitikk er gjerne beskrevet som et avansert sjakkspill. Et spill som for utenforstående kan være krevende å forstå. Churchill beskrev det slik: “I cannot forecast to you the action of Russia. It is a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma; but perhaps there is a key. That key is Russian national interest.”

Hans Wilhelm Steinfeld har denne bokhøsten tatt utfordringen med å analysere Russlands forhold til Vesten, under dekke av noe som i hvertfall på bokforsiden ser ut som en biografi om president Vladimir Putin.

Hans-Wilhelm Steinfeld. Foto: Aslak Berge

Vikingene kalte det Gardariket, det vi idag kjenner som Russland. Etter å ha delt riksgrense til Russland i 1000 år, er Norge det eneste nabolandet som ikke har vært i krig med Russland, poengterer Steinfeld.

Den siste tsaren
Foruten fred og pomorhandel, fremhever forfatteren nære politiske bånd.

«Den siste tsaren, Nicolai II, var den første statsleder som anerkjente Norge som selvstendig stat i 1905. Nicolai II var forøvrig fetter med kong Haakon VII, både på mors- og farsiden».

I 1945 var Norge det eneste landet Sovjetunionen hadde vesentlige styrker i, og som Josef Stalin frivillig trakk seg tilbake fra. Stalin sa selv nei til videre fremrykning fra Øst-Finnmark – mot de isfrie havnene ved Narvik.

Storpolitikk
Det bilaterale forholdet mellom Norge og Russland er likevel tett flettet sammen med Vesten, NATO og EU. I det konkluderende kapittel av Putin-biografien understrekes det at relasjonen mellom Norge og Russland er for lengst blitt storpolitikk. Verken oppdrettere, eksportører, importører eller veterinærer kan bøte på det.

Den tidligere ambassadør Leidulv Atle Namtvedt, som var kongens sendemann frem til september 2018, uttalte våren 2020 følgende til Steinfeld: «No er også dei bilaterale forholda mellom Noreg og Russland så dårlige, at byråkratiet på båe sider ikkje kan gjera noko før politikarane set seg ned for å snakka om at dei vil verta samde om noko».

Noen snarlig bedring av relasjonene og en gjenåpning av det enorme russiske laksemarkedet synes følgelig ikke å være nært forestående.