Dette synet møtte Mattilsynets inspektører da de besøkte Grieg Seafoods lokalitet

Nyheter
0

Over 125.000 døde fisk i merdene på tre og en halv uke.

Grieg Seafood meldte 1. november fra til Mattilsynet om at de har hatt store innsig av perlesnormanet, og hadde observert kraftige adferdsendringer hos fisken på lokaliteten Vinnalandet ved Hammerfest i Finnmark. Oppdrettsselskapet rapporterte om høy og akutt dødelighet.

Den 11. november tok Mattilsynet affære og krevde inspeksjon. Dagen etter var inspektørene på plass.

Les også: Sett 600 ganger – men observasjonene falt med 51 prosent i forrige uke

Høye dødstall
Ifølge innrapporterte dødelighetstall for perioden 28. oktober til 10. november, har Grieg Seafood registrert 62.221 døde fisk på Vinnalandet. Rapportering som iLaks har fått innsyn i viser at det for dagene 11. til 13. november ble registrert 42.074 døde fisk. I perioden 21 til 27.oktober døde 21.947 fisk. Dermed er 126.242 fisk registrert døde på tre og en halv uke på lokaliteten.

– Tallene på fisk som er påvirket og tatt opp, etter vi fikk perlesnormanet i anlegget, utvikler seg hele tiden, avhengig av status for manetpåslaget, forteller mediekontakt Roger Pedersen hos Grieg Seafood til iLaks.

Inspektørene til Mattilsynet observerte perlesnormanet, også kalt lenkemaneter, flere ganger under besøket sitt.

«Det ble observert mange lenkemaneter utenfor merdene. Enkelte korte/små lenkemaneter ble også observert inni merdene», fremgår det av tilsynskvitteringen deres.

Ansamling av perlesnormanet utenfor en av merdene ved Grieg Seafoods lokalitet Vinnalandet. De fleste lenkene av manet er brutt opp i mindre biter. Foto: Mattilsynet

– Har vært noen lange dager
Uken før besøket hadde oppdretteren planlagt å få fjernet topplokket med svimere med avkastnot, men dette måtte avlyses på grunn av uværet som herjet i Nord-Norge. Roger Pedersen legger ikke skjul på at det har vært utfordrende uker.

– Vår drift baserer seg på plan A, hvor produksjonen går som normalt. Når vi opplever utfordringer som dette, gir det oss selvsagt nye utfordringer vi må løse her å nå.

Han legger til:

– Vi har en fantastisk gjeng som står på og gjennomfører alle de tiltakene vi må i en slik situasjon. Det betyr at det har vært noen lange dager ei stund.

Merd 14. Den blå slangen brukes av ensilasjebåten til liftup av dødfisk. I merden ser man flere svimere og svekket fisk med sår og risttap etter kontakt med perlesnormanet. Foto: Mattilsynet

Overfladiske sår
Tilnærmet all fisk som ble observert fra merdkanten skal ha hatt småsår eller risttap, hyppigst observert på snute, hode og rygg.

«Omtrent alle sårene var overfladiske, og ingen fisk hadde store/dyptgående sår. Det ble observert anslagsvis tusenvis av svekket fisk/svimere i hver merd. Disse fiskene svømte sakte/sto stille og hadde balanseproblemer. Det ble også observert hundrevis av svimere som fløyt i overflaten i hver merd», skriver inspektørene i sin dokumentasjon fra besøket.

Tilsynets folk observerte stim i deler av merder og fisk som ikke svømte i stim i andre deler av vannmassene. Det ble også observert svimere i stimen og for seg selv rundt omkring i vannmassene. Et titalls fisk i hver merd skal ha falt dalende mot bunnen til enhver tid.

Tilsynsinspektørene plukket et titalls svimere fra én merd til prøvetaking av fiskehelsepersonell.

Glad for besøk
Roger Pedersen er opplyser at de har og har hatt et nært samarbeid med Mattilsynet.

– Vi følger faste prosedyrer hvor vi rapporterer inn status til Mattilsynet fortløpende. Når det er hendelser i anlegg og vi rapporterer inn forhøyet dødelighet, skjer dette i et samspill med Mattilsynet, forklarer han.

– Ofte ønsker de selv å komme ut på lokalitet for å få et godt innblikk i situasjonen både for fisken og hvordan de ansatte jobber med tiltak, påpeker Pedersen.

Grieg Seafoods mediekontakt i Finnmark er glad for besøket fra Mattilsynets inspektører.

– Vi ønsker alltid at Mattilsynet kommer ut på anleggene og får sett og bedømt situasjonen sammen med oppdretter, avslutter han.

Bunnen i merd 12. Dødfisk og svimere ligger i notbunnen, og flere svimere er på vei til å falle ned. Foto: Mattilsynet