Dette stod for mesteparten av laksedødeligheten i andre tertial

Nyheter
0

Infeksjonssykdommer er fortsatt den største synderen, med skader hakk i hæl.

På landsbasis ble infeksjonssykdommer registrert som den viktigste dødsårsaken for laksefisk mellom mai og august (andre tertial). Det melder Veterinærinstituttet, som gjennom en avtale med Sjømat Norge har tilgang på AquaCloud-data over registrerte dødsårsaker i norske oppdrettsanlegg.

Vintersår vanligst
Infeksjonssykdommer stod for 35 prosent av dødeligheten i andre tertial, med vintersår som den hyppigst registrerte infeksjonssykdommen – med flest registreringer i mai og færrest i august. Hjertesprekk (kardiomyopatisyndrom) har også vært en relativt hyppig registrert dødsårsak gjennom sommeren.

Infeksjonssykdommer var også den mest hyppige dødsårsaken i første tertial, med 46 prosent. Andelen fisk som døde av infeksjoner er altså lavere i andre tertial enn i første tertial.

Skader utgjorde i andre tertial 30 prosent, og håndtering oppgis som en viktig årsak til skader. Ukjent årsak er oppgitt for 22 prosent av dødeligheten.

Infeksjonssykdommer har hatt størst betydning for dødelighet i de fire sørligste produksjonsområdene (PO1-PO4) og de fire nordligste produksjonsområdene (PO10-PO13) gjennom hele perioden sett under ett, mens skader har hatt størst betydning i de fem øvrige produksjonsområdene (PO5-PO9).

Mistilpassing og smoltifisering i nord
I de fire nordligste produksjonsområdene er også fysiologiske årsaker knyttet til mistilpassing og smoltifisering anført som en viktig dødsårsak i mai og juni. Dette er i tråd med registreringene for lokaliteter i de nordligste produksjonsområdene i samme tidsrom i fjor.

Miljøforhold synes å ha hatt liten betydning for dødelighet i andre tertial, noe som står i kontrast til første tertial, da miljøforhold knyttet til manetskader var en relativt viktig bidragsyter til dødelighet – særlig i de fire nordligste produksjonsområdene (PO10-PO13).

– Det er som forventet at vintersår og miljøforhold knyttet til maneter vurderes å ha mindre betydning som dødsårsaker i sommermånedene enn i første tertial, sier Torfinn Moldal, fiskehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet. Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet

Basert på data fra Fiskeridirektoratet, står selskapene som deltar i AquaCloud-prosjektet for omtrent halvparten av den stående biomassen i sjø i andre tertial av 2024. Dataene derfra gir en indikasjon på de viktigste dødsårsakene for laks, men ikke nødvendigvis et fullstendig bilde av sykdom og bakenforliggende årsaker.