Dette sier de ansatte i K. Strømmen Lakseoppdrett etter Mowi-oppkjøpet

Nyheter
2947

Det er gått nesten fem måneder siden Mowi kjøpte opp K. Strømmen Lakseoppdrett i Rugsund i Bremanger for 790 millioner kroner. For de ansatte i familiebedriften startet endringene i hverdagen med engang. 

Saken er oppdatert 8. desember med følgende: Et sitat av Åsmund Bortne er fjernet, samt lagt inn at Firdaposten tidligere har omtalt tiden etter oppkjøpet, inkludert antall driftsledere. Det er også lagt inn en kommentar Mowi tidligere har gitt til iLaks.

Åsmund Bortne. FOTO: Bremanger Venstre

– Vi er godt fornøyd med at arbeidsplassene her er sikret og at vi har fått en stor aktør som viser vilje til å satse. Når det blir sagt at virksomheten der du jobber blir vurdert solgt, er det klart det skaper usikkerhet blant de ansatte. Slik det ser ut nå, ser det bra ut. Det er viktig for bygda her at noen ville komme og ta over. Mowi er store i Nordfjord, det vil vi kunne dra nytte av, sier en av de ansatte, Åsmund Bortne til Fjordenes Tidende.

To enheter
Familiebedriften, som ble grunnlagt av oppdrettspionéren Kristen Strømmen i 1972, har fire matfiskkonsesjoner og driftet før oppkjøpet på fire lokaliteter, som nå har blitt til to enheter: Marøyna/Løypingneset og Endal/Grunneneset. Bortne er driftsleder på den første enheten, mens Henrik Aardalsbakke fra Mowi-systemet er blitt driftsleder på den andre.

Firdaposten omtalte for øvrig allerede 8. november i sin papirutgave at K. Strømmen Lakseoppdrett skulle bruke to driftsledere fordelt på disse fire lokalitetene, og at selskapet skulle fusjoneres inn i Mowi ved nyttår.

For tiden ansettes det fire nye driftsteknikere, slik at antall ansatte som skal være på Rugsund blir 20.

«Litt uheldig»
I 2018 omsatte K. Strømmen Lakseoppdrett for 170,2 milioner kroner og fikk et driftsresultat på minus 5,2 millioner kroner.

Regiondirektør i region Midt i Mowi, Asgeir Hasund, mener K. Strømmen Lakseoppdrett har vært litt uheldig de siste årene. Han er sikker på at Mowi skal klare å få virksomheten lønnsom igjen.

– Det var grunnen til at vi kjøpte selskapet selv om prisen ble høy. For kjøpesummen fikk vi fire oppdrettskonsesjoner, utstyr, eiendom, biomasse og ikke minst dyktige ansatte, sier Hasund til Fjordenes Tidende, og legger til at det er positivt for Mowi at de har områdekontroll med tilgang til flere gode lokaliteter innenfor et område.

Også tidligere konsernsjef i Mowi, Alf-Helge Aarskog, fortalte i juli til iLaks at prisen var høy, men at Nordfjord var et viktig område for storoppdretteren. 

Ifølge fusjonsplanen kan gjennomføringen av fusjonen skje i løpet av januar/februar 2020.