Dette må avklares før Licetube kan begynne å fjerne lakselus: – Det er helt avgjørende

Nyheter
1042

Avlusingsenheten Licetube skal snart testes ut i tre måneder i en merd på Austevoll.

Den er beskrevet som en «mekanisk leppefisk» av oppfinner Henry Helgheim. Laks blir lokket inn i et kammer ved hjelp av spesiallys og motstrøm. Inni kammeret går en og en fisk gjennom en prosess der lusen blir plukket bort ved hjelp av sugepropper.

En mindre pilotversjon av oppfinnelsen har vært gjennom en avklaringsfase på Akvariet i Bergen. Ifølge Helgheim var forsøket vellykket, og ga gode svar på hva slags lys fiskene blir roet ned av og paralysert av, skriver Bergensavisen.

Nå er tuben klar for å bli testet ut i en merd på Austevoll, hvor det skal avklares hvor mange fisk den klarer å få gjennom systemet per døgn. Lusefjerning skjer ifølge Helgheim i neste fase.

– Når vi får fisken inn i forkammeret, én om gangen, er det nok av metoder som effektivt fjerner lus på en skånsom måte. Vi fjerner ingen lus nå i første omgang. I denne fasen er det kapasiteten som skal testes, sier Henry Helgheim.

Helgheim forteller videre at selskapet hans, CLT Solutions, som har patent på løsningen, også vil se hvordan lys, forskyving og lukking av luke i bakkant fungerer i merd.

Licetube har ifølge Helgheim kostet «noen millioner» å utvikle, og er delfinansiert av Lerøy Seafood Group, som har førsterett på den.

– Nå gjenstår det i første omgang å dokumentere kapasiteten. Hvor mange fisk som kan gå gjennom systemet per døgn er helt avgjørende, sier teknisk leder i Lerøy, Harald Sveier.