– Dette kan være hjelp til selvhjelp

Nyheter
549

Mandag kom meldingen fra Nærings- og fiskerideprtementet at hele 88 prosent av fiskeoppdretterne har søkt på å øke den maksimale tillatte biomasse (MTB). Vederlaget for kapasitetsøkningen er en million kroner. Betalingsfristen er satt til 1. desember 2016.

Les også: Ni av ti sier ja takk til vekst

Den høye oppslutningen for MTB-økning står i kontrast til de beskjedne vekstsignalene som kom fra næringen da regjeringens første signaler kom i fjor.

Vekstmuligheter
– Vi skal søke på det, sier Grieg Seafoods nestkommanderende, Atle Harald Sandtorv, til iLaks.

– I utgangspunktet er det to bakgrunner her: Det er viktig for oss å være med på de vekstmulighetene som kommer, og vi ser óg at den innstrammingen som skjer på biologien at dette kan være hjelp til selvhjelp. Vi synes ikke det er negativt at det settes krav, for å si det sånn, understreker Sandtorv.

– Kan lusekravene som stilles her være for krevende?

– Det vil jeg ikke kommentere nå. Vi vil gjøre våre vurderinger i løpet av året. Man vil ikke ta dette i bruk før en kommer et stykke ut i neste år. Så det vil være en vurdering vi gjør, sier han videre.

Øke produksjon
Børsnoterte Grieg Seafood har konsentrert sin norske lakseproduksjon i Rogaland og Finnmark. I disse to fylkene har 100 prosent av aktørene søkt om MTB-utvidelse. I Finnmark er Cermaq også blant søkerne.

– Ja, Cermaq Norway har søkt om MTB-utvidelse fordi dette er en mulighet for å kunne øke produksjonen, kommenterer kommunikasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq.

Men ikke alle har søkt.

Ledig kapasitet
Styreformann Ulf Ellingsen bekrefter at Ellingsen Seafood, fra Skrova i Nordland, ikke har søkt. Han viser til at selskapet har ledig kapasitet på MTB’en etter sanering av smolt etter ILA-angrep. Forøvrig viser han til administrerende direktør Line Ellingsen for ytterligere kommentarer.

Det lyktes ikke iLaks å nå Line Ellingsen mandag kveld.