– Dette indikerer at det har vært en stor rekyl i etterspørselen i 2021

Nyheter
0

Rabobanks sjømatanalytiker Gorjan Nikolik tror at europeiske oppdrettere vil prøve å øke eksportvolumene til USA.

Redusert utbud av chilensk laks har vært en sentral bidragsyter til sommerens høye laksepriser i en periode med uvanlig høye norske slaktevolumer. Rabobank-analytiker Gorjan Nikolik sier at andre og tredje kvartal vil preges av manko på chilensk laks.

– Men innen utgangen av året vil vi ha chilenske forsyninger igjen, sier han til iLaks. – Det vil mer enn dekke opp for det tapte volumet. Så stabilitet er virkelig tilbake på sporet der.

Dette sammenfaller med gjenåpningen av USAs HORECA-setment (hotell, restaurant og catering – red. anm.) som vil akselerere etterspørselen ytterligere.

Volatilitet
Han påpeker at generelt, til tross for volatiliteten det siste halvannet året, «har vi konsumert mer laks til en høyere pris».

– Dette indikerer at det har vært en stor rekyl i etterspørselen i 2021. Så langt, forklarer Nikolik.

Chilenske lastefly på Miami Internasjonale flyplass. Foto: Aslak Berge

– Det er ganske mye manko i Nord-Amerika, og vi har bedre forsyninger i Europa, sier han. – Så du kan forvente at nordmenn, færøyinger og skotter virkelig vil prøve å øke eksportvolumet til USA-markedet.

– Laks av europeisk opprinnelse har et sterkt omdømme i USA. Det blir sett på som et premiumprodukt, så jeg tror det vil skje, legger han til.

Asia
Nikolik sier at norsk, skotsk, færøysk og islandsk laks også vil flys mer til Asia.

– Asia har hatt ganske sterk import som kommer tilbake fra et veldig vanskelig 2020. Men det er også en oppbremsing i Japan, og Kina er fortsatt det svake markedet, legger han til.

Sist fredag ​​falt spotprisen et sted mellom ti og femten kroner, noe den ofte gjør i andre halvdel av juli.

Les også: Lakseprisfallet – en varslet ulykke

– I stor grad skjer dette hvert år. Den er fortsatt høyere enn i fjor. Noen forventet at det ikke ville skje, men det skjedde, sier Nikolik.

Filtering av laks hos SalMar. Foto. Ronny Teigås