– Dette gir oss dessverre lite forutsigbarhet i produksjonen

Nyheter
0

Sulefisk har oppfylt konsesjonskravene, men har hatt blandede erfaringer med lukkede anlegg. 

Den Haugesund-baserte produsenten av lukkede merdløsninger, Aquafarm Equipment, har tapt egenkapitalen på grunn av reklamasjon og endrede rammevilkår. Største eier, Columbi Salmon, har tidligere meldt at de måtte skrive ned aksjene sine i Aquafarm Equipment med 20,4 millioner kroner.

Nylig ble det kjent at Osland Havbruk tok nedskrivinger på 36,3 millioner kroner som følge av problemer med semilukkede merder.

Sulefisk har siden 2015 produsert postsmolt i lukket merdteknologi, og har dermed flere års erfaring med lukkede løsninger i sjø.

Regelverket passer ikke
Daglig leder Michael Niesar forteller om erfaringene har de gjort seg med lukkede anlegg:

– Først av alt har vi oppnådd målsettingene i henhold til konsesjonen: lusefri produksjon og null rømming. Dette er vi veldig fornøyde med, sier han i en e-post.

På tross av oppnåelse av målsettinger innrømmer han likevel at Sulefisk har hatt utfordringer, både biologiske og tekniske.

– Vi får heller ikke utnyttet kapasiteten i konsesjonen fullt ut, utdyper han til iLaks.

Niesar forklarer at de i flere tilfeller har erfart at norsk regelverk ikke er tilpasset denne type produksjon og teknologi.

– Dette gir oss dessverre lite forutsigbarhet i produksjonen, medgir han.

Uforutsigbare rammevilkår
Inneværende år har vært et begivenhetsrikt og turbulent år for rammevilkårene i næringen.  Innføringen av grunnrenteskatt og bortfall av fradragsrett på utviklingskonsesjoner har løftet det offentlige ordskiftet i næringen til nye høyder. I tillegg er miljøteknologiordningen fortsatt i det blå. Dette har også Sulefisk kjent på.

– Kan lakseskatten og bortfallet av fradragsrett for utviklingskonsesjoner ha hatt påvirkning på investeringsviljen i lukkede anlegg?

– Uforutsigbare rammevilkår vil alltid hemme investeringsmulighetene. Sulefisk har alltid vært et framoverlent selskap med vilje til å investere i innovative løsninger som eksempelvis lukket merdteknologi. Politisk vingling og usikkerhet rundt formuesskatt, grunnrente og økt produksjonsavgift gir ikke trygghet for eierne i Sulefisk til å investere videre i innovative løsninger, sier Niesar.

Innovasjon og fleksibilitet
Sulefisk-lederen tror at gjentatte nedtrekk i produksjonskapasitet svekker verdien til de mindre lokale oppdrettsselskapene i PO3 og PO4 på lang sikt.

– Fallhøyden er stor og dermed er investeringsviljen på et minimum, påpeker han.

– Er det noe dere mener bør gjøres på rammeverkssiden fra myndighetene, for eksempel konverteringsmuligheter og annet, når det gjelder lukkede anlegg?

– Prioritet én må være å legge til rette for forutsigbarhet i rammeverket, svarer Niesar.

Michael Niesar er av den oppfatningen at innovative løysninger krever fleksibilitet, også i forhold til regelverket. Han tror på nærhet mellom aktører og forvaltning.

– Godt samarbeid og tett dialog mellom myndighetene og aktørene er viktig.