Ohio-baserte Euclid Fish Company mener norske lakseoppdrettere har drevet ulovlig prissamarbeid. Men hva er bakgrunnen til det amerikanske selskapet?
Onsdag ble det kjent at Mowi, SalMar, Lerøy, Grieg Seafood, Bremnes og Ocean Quality er saksøkt i USA for påstått ulovlig prissamarbeid. Både Mowi og Grieg Seafood har avvist anklagene.
Selskapet bak massesøksmålet, Euclid Fish Company, er et familieselskap hvor fjerde generasjon styrer. Rundt 40 ansatte jobber i selskapet, som ble grunnlagt i 1944 av ekteparet John og Betty Comella. John Comella startet med å reise rundt og selge varme vafler med krem. Senere solgte han muslinger og østers fra en hestevogn.
Saken fortsetter under bildet.
Euclid Fish Company oppstod i forbindelse med at ekteparet solgte Clambake, som er en metode å dampe skalldyr på, ifølge NRK. Med hver generasjon vokste selskapet, og ble etter hvert en stor sjømatdistributør i Ohio, Pennsylvania og Kentucky.
Så hvorfor går et selskap, som leverer sjømat til blant annet hoteller og casinoer, til søksmål mot norske lakseoppdrettere? Euclid Fish Company mener de norske selskapene har drevet ulovlig prissamarbeid – avtale om å kjøpe fra konkurrenter når disse selger til lave priser og en koordinert strategi for å øke spotprisene for norsk laks i den hensikt å øke priser for langsiktige fastpriskontrakter.
I en video fra 2018 publisert av National Fisheries Institute (NFI) på Youtube, snakker John V. Young, en av direktørene i Euclid Fish Company, om høye tariffer på importert fisk, uten å nevne laks spesifikt. Han viser blant annet til at tariffen påvirker både selskapet og kundene, og fører til at sjømat får en mindre sentral rolle i kostholdet til folk flest.
iLaks har forsøkt å kontakte John V. Young uten å få svar.