Dette er Norges største ørretrøkeri

Nyheter
769

Hvis du tar fergen fra Breistein i Åsane til Osterøy, dukker de røde bygningene til Lerøy Fossen ganske kjapt opp. Det som kan se ut som noen litt store sjøboder, er Norges, kanskje Nordens, største fiskeforedlingsbedrift, skriver Sysla.no.

– Her lager vi høykvalitetsprodukter, som er noe av det beste du får, sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy.

90 tonn i uken

De siste årene har Lerøy investert over 50 millioner i å bygge ut foredlingskapasiteten sin her i landet. Ved Lerøy Fossen lages fiks ferdig sjømat, som er klar til å spises.

Satsingen på videreforedling er et ledd i målet om å bli mer uavhengig av svingende laksepriser.

– Lager du kvalitetsprodukter, blir du mindre påvirket av prisvariasjoner. Med videreforedlede produkter får vi flere ben å stå på, og blir ikke så avhengig av spotprisen på laks og ørret, sier Beltestad.

Ved Lerøy Bulandet i Sogn og Fjordane er produktene laget av hvitfisk, mens på Lerøy Fossen er hovedråvaren ørret.

– Det er et helintegrert anlegg fra merd til ferdig røkt produkt. Det er helt unikt, jeg tror ikke det finnes tilsvarende noe sted, sier konsernsjefen.

I fire merder like utenfor produksjonslokalene hopper ørreten. Den blir tatt med inn, avlivet, sløyet, sortert etter vekt, og lagret på is i noen dager, før den sendes videre på ulike produksjonsbånd. Ett sted blir ørreten pepperrøkt, et annet sted blir den gravet, mens noen porsjonspakker den.

– Vi bruker i dag ca 180 tonn råstoff i uken, som blir til 90 tonn ferdigvare, forteller Gunnar Hamarsland, daglig leder ved Lerøy Fossen.

39 ulike land

Utbyggingen av anlegget er snart ferdig. Nybygg på 3500 kvadratmeter gir et anlegg på totalt 11.500 nede ved sjøen i Valestrandsfossen på Osterøy.

– Med utvidelsen blir vi i stand til å produsere dobbelt så mye. Dessuten blir mer fleksible når det gjelder å lage nye produkter, sier Hamarsland.

Fire, store metalldører leder inn til røkeriet. Ut igjen kommer sider med røkt fisk som pakkes og sendes av gårde.

85 prosent av det som lages ved Lerøy Fossen blir skipet ut av landet. Kundene holder til i 39 ulike land.

– Lange tradisjoner

Konsernsjefen har tro på at det lønner seg å satse på videreforedling av fisken i Norge.

– Jeg har tro på denne typen produkter. Vi jobber med produktutvikling og utvikling av hele sjømatkategorien, og vil ta hånd om foredlingsbiten selv. Det handler om å få folk til å spise mer og bedre sjømat, sier Beltestad.

At det er dyrere arbeidskraft i Norge enn i mange lavkostland, bekymrer ikke konsernsjefen.

– Det går på kvalitet. Jeg mener vi har et unikt produkt, med kortreiste råvarer, og lange tradisjoner som vi bygger inn i konseptet. Jeg har veldig stor tro på at det går an å drive videreforedling i Norge, selv om det er høyere produksjonskostnader enn i mange lavkostnadsland, sier han.

Fra egg til butikk

På Lerøy Fossen har de fått en ny frysehall på 900 kvadratmeter. Nye maskiner er kjøpt inn og produksjonslokalene har blitt større. Dermed kan produksjonen dobles, uten at de øker antall ansatte fra dagens 125.

– Økningen i volum kommer som følge av investeringene vi har gjort i maskinparken. Slagordet vårt er «Alltid i tet», det stiller krav til oss når det gjelder det produksjonstekniske, sier Gunnar Hamarsland.

For noen år siden prøvde flere mindre bedrifter seg på å starte opp med foredling av fisk. Ustabile råstoffpriser gjorde det utfordrende. For Lerøy er det lettere, ettersom de selv produserer fisken.

– Vi har kontroll på hele verdikjeden, fra egg til butikk. Når det er sagt, så er det viktig at rammebetingelsene for næringen må være slik at vi har stabil råvaretilgang gjennom hele året, sier konsernsjefen.

Rekordresultat

Han har tidligere tatt til orde for at havbruksselskapene i Norge skal få såkalt gjennomsnittlig rullerende MTB (maksimal tillatt biomasse). Dette ville tillatt oppdrettere å ha mer fisk i merdene i perioder av året, så lenge de i snitt gjennom året holdt seg under maks-grensen.

Når Russland nå har stengt grensene for norsk fisk, har regjeringen åpnet for fleksibel MTB frem til mars neste år.

– Jeg er glad vi fikk den endringen. Vi vil se at det vil være mer stabile priser og volumer gjennom denne vinteren, sier Beltestad.

Høye laksepriser så langt i år, har gitt svært gode resultater for Lerøy. Både i første og andrekvartal kunne Beltestad skryte av rekordhøy inntjening.

– Vi har en lys fremtid, men rekorder hvert kvartal, kan jeg ikke garantere. Vi jobber stadig med å utvikle og forbedre oss, sier han.