Konfliktnivået mellom havforskerne og bransjeorganisasjonene Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) og Sjømat Norge er høyt, og toppet seg i ukene før påske etter at NSL sendte en bekymringsmelding til Nærings- og fiskeridepartementet om Havforskningsinstituttets (HI) forskning på villaks i Guddalselva og Etneelva i Hordaland.
Dette fikk Havforskningsinstituttets ferske direktør Sissel Rogne til å gå rett i strupen på NSL.
Skittkasting
«Angrepet du referer til er skittkasting. Det er ikke noe nytt fra NSL, verken i stil eller innhold. Jeg har sagt flere ganger at forskningen vår alltid kan bli bedre, men dette er usaklige anklager der det ikke er vilje til å gå inn i selve forskningen. Vi ønsker å diskutere forskningen vår. Da kunne vi fått noe konstruktivt ut av det. Men det har NSL avslått», sa Rogne i et intervju i Bergens Tidende.
NSLs fagsjef Frode Reppe avviser kritikken fra Rogne.
– Dette er ikke skittkasting, vi har bare stilt spørsmål om forskningen deres. Det må gå an for lekfolk å stille spørsmål til forskning, sier han til Bergens Tidende.
– Vi er ikke noen eksperter på dette. Det er jo mulig vi tar feil, men vi må jo kunne ta denne debatten. Vi er jo avhengig av å sette oss inn i forskningen. Jeg kan ganske mye om laks og ørret, men når det er noe vi ikke forstår, må vi stille spørsmålene, sier Reppe.
Eier prosessen
Havforskningsdirektøren på sin side er klar på at de ikke er imot å diskutere forskningen, men mener anklagene er udokumenterte og er oppgitt over at NSL ikke engang vil komme inn og møte forskerne.
– Vi har levert en bekymringsmelding til departementet og fiskeriministeren. Dermed er det er departementet som eier prosessen. Det er de som må styre hvordan dette skal tas videre. Jeg skjønner ikke hvorfor Sissel Rogne ikke vil si dette. Det er en del av historien, sier Reppe til BT.