Dette er grunnen til at europeiske innkjøpere ikke shopper laks med begge hender på årets laveste priser

Nyheter
1027

Har lavere insentiver enn i fjor for å ta storhandelen nå.

Nedturen har vært bratt. August har gitt årets laveste laksepriser. Prisleiet, ned mot 40 kroner kiloet på det verste, har vært så lavt at flere oppdrettere har slaktet med tap denne seinsommeren.

Vesentlig lavere
Lave priser til tross, lakseeksporten har ikke vært vesentlig høyere enn i samme periode i fjor.

Ifølge statistikk fra Norges Sjømatråd, har Norges samlede lakseeksport de siste fire uker vært på 101.559 tonn (omregnet til rund vekt). Til sammenligning eksporterte norske oppdrettere i samme periode i fjor 96.312 tonn.

En liten volumoppgang altså, men ikke mye når en hensyntar det faktum at spotprisene har vært tildels vesentlig lavere i år enn i fjor. Faktisk må en helt tilbake til seinhøsten 2017 for å finne lavere prisnoteringer.

Innkjøpsmønsteret
Lakseanalytiker Tore A. Tønseth peker på innkjøpsmønsteret i EU som en nærliggende forklaring på dette trekket i markedet.

– I fjor hadde VAP-industrien i Europa veldig sterke insentiver til å bygge varelager i løpet av sommeren på grunn av de svært høye prisforventningene for slutten av året. I år er fremtidskurven for høsten veldig annerledes, med prisforventninger 8-10 kroner lavere enn i 2018, skriver Tønseth i en analyserapport søndag.

Dempet
– Dette gir industrien mindre insentiv til å kjøpe nå, og kan forklare hvorfor etterspørselen fra EU virker dempet, selv i en situasjon med relativt lave priser, argumenterer Tønseth.

Ifølge den såkalte forwardkurven til Fish Pool, er markedsforventningene til den viktige november-handelen en laksepris på moderate 54,90 kroner kiloet.