Dette er grunnen til at chilenske Camanchaca går på børs i Norge

Nyheter
1196

Camanchaca-sjef håper børsnoteringen i Oslo vil gi et finansielt løft for selskapet.

– Jeg har gjort unna 150 investormøter de siste 60 dager, men jeg skal gjøre et forsøk her idag.

Det sier Ricardo Garcia, styreformann i Salmones Camanchaca og konsernsjef i morselskapet Pesquera Camanchaca, som har tatt turen fra Santiago til Bergen for å møte presse og investorer under den årlige NASF-konferansen.

– Vi har et helintegrert selskap, med egen stamfisk, 74 konsesjoner i Region X (40 prosent), Region XI (50 prosent) og Region XII (10 prosent) og to foredlingsfabrikker, sier han.

Garcia guider et slaktevolum på om lag 65.000 tonn i 2018. En femtedel er ørret, resten er atlantisk laks.

Han lister opp tre fokusområder for selskapet: Lavest mulig svinn, minst mulig håndtering – og prøv å få så høy snittvekt som mulig.

Garcia legger i sin presentasjon mye vekt på de biologiske utfordringene i Chile. Med to massive sjokk for landets oppdrettsnæring, knyttet til ILA og giftalger, bare i løpet av det siste tiåret, er det heller ikke rart.

Men den viktigste årsaken til at fiskerikonglomeratet Camanchaca skiller ut og børsnoterer oppdrettsvirksomheten i Norge, er den overlegne prisingen av aksjer i Oslo relativt til Santiago.

– Som dere kan se er det en forskjell i verdsettelse – dollar for dollar. Det er to ting her, først på inntjening, det skal vi ta igjen de neste fire-fem år, men også på tilgang til kapital, forklarer Garcia.

Selv om Camanchaca så langt ikke er noen tradingfavoritt på Oslo Børs, merker selskapet allerede en radikal økning i likviditet i handelen, relativt til de norske lakseaksjene, sammenlignet med aksjehandelen på Santiago-børsen. Nettopp denne økte handelen håper han skal, over tid, fjerne rabatten på prisingen av aksjen.