GIFAS jobber på spreng.
Det er mistanke om Infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten 35817 Storevika i Bodø kommune. Gildeskål forskningsstasjon (GIFAS) opplever en svært vanskelig situasjon etter mistanke om ILA ved lokaliteten Storevika i Bodø.
De venter fortsatt på endelig avklaring fra Mattilsynet på prøvene de varslet om den 11. juni.
GIFAS har store utfordring med slaktekapasiteten om det nå må slaktes ut fra Storevika. Salten N950 er ikke klar til prøveslakting før i august.
På lokaliteten Storevika står det om lag 800.000 laks, som var planlagt startet slakt på i løpet av juli.
Jobber på spreng
– Vi jobber på spreng med å finne en slaktemulighet. Vi undersøker alle muligheter som vi har. Vi har stor forståelse hos dem vi tar kontakt med, men det er utfordrende å finne en løsning, sier en fortvilet arbeidende styreleder i GIFAS, Morten Lorentsen, til iLaks.
– Det er mange som har utfordringer selv nå, og selv om alle sier de vil hjelpe er det jo en begrensing på hva som er mulig å gjøre, sier Lorentsen.
– Jeg er veldig spent. Vi har ikke fått nei hos alle, men venter fortsatt på noen svar. Dette er en veldig ekkel situasjon å stå i nå, sier han.
«Norwegian Gannet»
– Får vi påvisning i merdene det er mistanke, skal de slaktes ut så fort som mulig. Vi er i dialog med Mattilsynet, men jobber med at vi skal slakte så tidlig som mulig, sier Lorentsen.
Slaktebåten «Norwegian Gannet» er et alternativ de nå sjekker ut om er praktisk mulig.
– Vi jobber med saken, og hadde håpet vi fikk svaret i dag, men må nok avvente det neste døgnet eller to. Sanitærslakt er en betydelig kostnad. Men akkurat gjelder det bare å finne en løsning, sier Lorentsen.
– Alle vi har ringt har gått en ekstra runde for å forsøke å hjelpe, men på et tidspunkt er det faktisk ikke gjennomførbart. Men noen svar venter vi på, så det er ikke bekmørkt ennå, sier Lorentsen.
Må undersøke sammenheng
– Dett er en veldig skummel situasjon. Begge påvisningene er kommet på anlegg i en overvåkingssone. Vi har ikke hatt mistanke om at fisken har vært bærer av viruset. Nå i Storevika, og Midt-Femris tidligere opplevde vi fisken som sterk og fin, sier Morten Lorentsen.
– Man blir litt skuddredd etter hvert. Vi blir nok å undersøke om vi finner en familiesammenheng med andre påvisninger i området. Finner vi ut at de er i slektskap, kan det nok forskes på. Med det får vi oppdrettere sette oss ned og finne ut, noe vi alle er tjent med, avslutter Morten Lorentsen.