– Dette er en historisk dag for maskinlæring og automatisering av prosesser i havbruk

Nyheter
1977

Kvarøy Fiskeoppdrett og Seløy Sjøfarm har som første oppdrettere noensinne fått godkjenning av Mattilsynet til å telle lakselus automatisk og kontinuerlig med teknologiselskapet Aquabyte sitt system.

Produksjonsleder Håvard Olsen (t.v.) og daglig leder Alf Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett. FOTO: Rune Nilsen/TV 2 (Med tillatelse)

– Det at man hos Mattilsynet nå åpner for dispensasjon til å telle lakselus automatisk, er etterlengtet. Vi ser at Aquabytes system gir oss solide data. Ikke bare en gang i uken, men kontinuerlig. Og vi kan nå bruke ressursene vi tidligere har brukt på manuell telling til andre oppgaver, sier Håvard Olsen hos Kvarøy Fiskeoppdrett i en pressemelding.

Les også: – Det som har vært det største problemet for oss i år er at vi bare er på spotmarkedet på avlusingskapasitet

– Har vært en drøm i flere år
Godkjenningen betyr at selskapene slipper å ta opp fisk fra merden hver uke, og dermed optimaliserer driften og bedrer fiskevelferden, ifølge pressemeldingen.

– For oss i Seløy Sjøfarm er det å sette inn tiltak mot lakselus på et tidlig stadium avgjørende for å kunne drive oppdrett på en forsvarlig måte. Så god kvalitet som mulig på dataene er derfor helt avgjørende og vil kunne bidra til en bedre fiskevelferd ved å kunne time tiltakene i større grad. Det å kunne få dataene kontinuerlig uavhengig av vær og vind har vært en drøm i flere år og denne teknologien vil forhåpentligvis gi oss dette og mer til, uttaler Jan Erik Jakobsen hos Seløy Sjøfarm.

Hans Runshaug. FOTO: Aquabyte

Aquabyte har kunder langs hele kysten og alle kan nå søke om dispensasjon fra manuell lusetelling, slik Kvarøy Fiskeoppdrett og Seløy Sjøfarm har gjort.

– Dette er en historisk dag for maskinlæring og automatisering av prosesser i havbruk. Det er også en god dag for fiskevelferd, da det vil bety betydelig mindre håndtering av fisk. Dette betyr også enda travlere tider for oss, da vi vil hjelpe alle våre kunder med å søke dispensasjon, uttaler Hans Runshaug hos Aquabyte.

Begynte arbeidet for over to år siden
Runshaug forteller videre at selskapet har utarbeidet en full dokumentasjonspakke og prosess som imøtekommer Mattilsynets veileder og krav.

– Her i Aquabyte er vi ydmyke og stolte over å ha det første godkjente systemet for automatisk lusetelling. Arbeidet med dette begynte for over to år siden, og det er et stort nybrottsarbeid som er blitt gjennomført. Aquabyte har blitt mottatt positivt og konstruktivt av Mattilsynet hele veien, og vi har stor respekt for de ressurser de har lagt inn i arbeidet, sier han videre.

– Teknologien er avansert og omfattende og det er krevende å sette seg inn i dette med tilstrekkelig trygghet for at resultatene, altså telling av lus gjennom automatisert teknologi, er minst like nøyaktig som manuell telling. Dette er nå dokumentert, avslutter han.

Illustrasjon av systemet. BILDE: Aquabyte