De ti 10. klassingene fra Sortland og Stokmarknes, som deltok på Marin Ungdomscamp sist uke, hadde to hektiske og spennende dager.
Travle dager
Fra besøk på fôrfabrikken til Skretting, videre til nyanlegget til Eidsfjord Sjøfarm på Holmen med omvisning i kontrollrom på lokaliteten og fôrflåten, før dagen ble avsluttet på Akvakultursentret i Blokken. Her måtte elevene selv dissekere laks og lage sin egen laksetaco til kvelds.
Dagen etter gikk turen innom videregående skole på Kleiva for frokost og besøk hos akvakulturklassen der, og derfra til Nordlaks sin fabrikk på Børøya. Campen ble avsluttet på anlegget på Sandnes, hvor de fikk et innblikk i en røkters hverdag.
Stor interesse
Det er Opplæringskontoret i Nordre-Nordland (OKNN), med hjelp av daglig leder i Akvakultur i Vesterålen og faglærer på skolen på Kleiva, Ørjan Olsen, som står bak den marine campen i Vesterålen. Daglig leder Ramona H. Lind forteller at interessen for de siste campene har vært stor blant elevene i Vesterålen og Lofoten.
– Vi besøkte rundt 150-200 elever i Lofoten tidlig i høst, og da vi inviterte til marin camp var interessen så stor at vi måtte utvide antall deltakere og i tillegg valgte vi å sette opp en ekstra camp nå på nyåret, forteller hun til iLaks.
Rekruttering
Lind har tro på denne måten å få elevene interessert i havbruk og marine fag.
– Ja, vi ser det nytter, samtidig som media fokuserer på mulighetene innenfor blå næringer. Jeg ser at det hvert år er elever på skolen blant deltakerne på campene, så jeg har stor tro på at dette er en form for rekruttering som fungerer.
Etterspurte lærlinger
Da hun startet i OKNN i 2014 var det første kull med akvakulturelever ved Sortland vg.skole avdeling Kleiva. Det var ikke full klasse, og næringslivet etterspurte lærlinger innen oppdrett.
– Nordlaks og Eidsfjord Sjøfarm hadde inngått samarbeidsavtale med skolen, og noe måtte gjøres for å få opp søkertallene, sier hun og legger til at året etter ble det antydet at linjen skulle legges ned dersom interessen ikke økte.
– Heldigvis overlevde den og høsten 2015 arrangerte vi nye ungdomscamper med litt bedre deltakelse.
Rådgivercamp
Et annet viktig grep OKNN har gjort siden da, for å øke kunnskap om havbruk i grunnskolen, er å arrangere camp for rådgivere i samarbeid med Akvakultur i Vesterålen.
Dette gjorde de våren 2015 og i fjor høst, og planlegger ny rådgivercamp i slutten av april i år.
– På den måten kan vi holde trykket oppe og skaffe ungdommer til lærlingeplassene som står ledig, sier hun videre til iLaks.