– Dette er ikke noe nytt. Vi har drevet med landbasert oppdrett av fisk i hundrevis av år. Det nye er teknologien.
Det sier Morten Nielsen, administrerende direktør i AKVA group-eide Aquatech Solutions. Han er dansk, som seg hør og bør. Det er nemlig danskene som lenge har ledet an i utviklingen av landbasert fiskeoppdrett basert på resirkuleringsteknologi, såkalt RAS.
– Mens gjennomstrømningsanlegg fører ut 100 prosent av vannet som tilføres, går i et RAS-anlegg en prosent av vannet inn og en prosent av vannet ut. Resten av vannet renses og brukes på nytt, forklarer han.
Vannrensing
Dette er i praksis avansert vannrensningsteknologi. Oppdrettsvannet renses gjennom UV-, trommel- og ozon-filtre.
– Vi tar 99 prosent av vannet, behandler det i systemet og bruker det om igjen, utdyper han foran en lydhør forsamling bestående av menn i mørke dresser. Et 30-talls meglere, revisorer, analytikere, banksjefer, konsulenter og ikke minst corporate-medarbeidere har funnet veien til AKVA groups hovedkvarter på Bryne i anledning børskométens kapitalmarkedsdag.
– Nå kan en plassere et RAS-anlegg hvor som helst, siden det ikke lengre er et behov for mye vann, fortsetter Nielsen.
Hele diskusjonen rundt landbaserte oppdrettsanlegg kan splittes i tre deler: Tradisjonelle settefiskanlegg, produksjon av postsmolt inntil ett kilo og integrert produksjonssykel opp til fem kilo. Særlig det sistnevnte har fått mye oppmerksomhet, blant annet i deler av rikspressen. Men for AKVA groups vedkommende er det først og fremst postsmoltproduksjon som er etterspurt. Lukkede landanlegg for hele livsløpet til laksen er lenger unna.
Kan gjøres
– Teknologisk kan det gjøres, men det er utfordringer på biologi og kjønnsmodning, som må løses, medgir Nielsen.
Han forteller om Luna og Bakkafrosts postsmoltanlegg på Færøyene, samt Marine Harvests’ i Lochailort, før han fremhever storsatsingen Nekst i Florø. Denne tar sikte på 20 millioner ett kilos postsmolt.
– Hvis det blir realisert blir det verdens største RAS-anlegg på laks.
AKVA group er godt posisjonert for å betjene suget etter storsmolt i det norske markedet. Og markedet er svært omfattende.
– Det vil innebære investeringer på ti milliarder kroner – i Norge alene, påpeker han.
Stabilt miljø
På spørsmål fra salen om lukket anlegg i sjø, som krever mindre investeringer enn et lukket anlegg på land, kan ha noe for seg er Nielsen avvisende.
– Jeg kan ikke se at du får et stabilt miljø i et lukket anlegg i sjø, sier han, og viser til utfordringer på en rekke parametre: Ph-verdi, salinitet, CO2 og temperatur.
Enn så lenge er lukket anlegg på land et stykke unna.
– Det er ingen store industrielle spillere som har etterspurt det. En av de store, Marine Harvest eller Lerøy, må etterspørre det, så kan AKVA group bygge det for dem. Det vil komme, men vi trenger en industriell aktør for å få det i gang, sier Nielsen.