Det var det året det var så bratt for smoltprodusenten i Sørfold

Nyheter
0

Nefrokalsinose og brann hos naboen.

I løpet av fjoråret ble det igangsatt en rekke nye prosjekter ved Sisomar, men det ble også et trøblete år. Nefrokalsinose førte til økt dødelighet etter utsett. Som om ikke det var nok, førte en brann hos naboen Elkem på tampen av året til at trøbbelet fortsatte.

Det var på ettermiddagen den 10. desember i fjor at brannalarmen i råvarelageret til Elkem gikk. I lageret var det blant annet trekull, flis, kull og koks. Tre smelteovner ble stengt ned, og fortsatt er to ovner uvirksom. Det gjør at også energitilgangen til smoltprodusenten blir mindre. Etter brannen gikk vi fra driftstemperatur på 8-12 grader og ned til 2,5 grader, forklarer driftsleder i Sisomar, Geir Roald Sagnes.

– Det gikk nok mye opp og ned i fjor, og nå er det mye på grunn av brannen hos Elkem. Vi klarer nok ikke å ta igjen det tapte på innleggene som er i produksjon, men på det neste skal det tas igjen, sier han.

– Vi skal nok nå produksjonsmålet når det kommer til antallet, men snittvekta blir lavere. På vårutsettet blir nok smolten på bare litt over 100 gram. Høstsmolten vil nok bli levert to-tre uker senere enn planlagt, men mottakerne er godt informert om situasjonen, forteller Sagnes.

Driftsleder i Sisomar, Geir Roald Sagnes. (Foto: Steve Hernes).

Problemet oppstod ved utsett
Veterinærinstituttet gjennomførte i perioden 2019 til 2021 en kartlegging av nefrokalsinose (NK) i seks kommersielle settefiskanlegg. NK, samt hemorragisk smoltsyndrom ble påvist i samtlige. Nefrokalsinose  kan føre til større skader på fiskens nyrevev, som gir stress og redusert tilvekst. I alvorlige tilfeller kan fisken dø av sykdommen, særlig ved håndtering og sjøsetting. Dette rammet Sisomar i fjor.

– Vi har hatt utfordringer med dette. For vår del har problemet oppstått når den ble satt ut i sjø. Produksjonen har blitt tatt ned og temperaturen i startfôringa er redusert fra 14 til 12 grader. Vi har gått all in med lysstyring. Lavere temperatur i hele produksjonsfasen har ført til betydelig lavere snittvekt. Det går utover inntjeningen, forteller daglig leder Meisfjord.

– Lavere vekt gir lavere inntekt, men samtidig løper de faste kostnadene. Økte finanskostnader ble det også. Men dette er en del av gamet. I fjor ble resultatet dårlig i så måte, hvor vi fikk røde tall på bunnlinja for første gang, sier han.

Ny strategi på bordet
Internkontrollansvarlig Nils Jøstensen forteller at de har lagt en ny strategi for å komme rundt de velferdsutfordringene som har vært.

– Vi skal ha en bedre og mer robust smolt som er tilpasset de påkjenninger den møter i sjøen. Dødeligheten skal ned, både på land og sjø, slår Jøstensen fast.

De har knyttet til seg mer tredjeparts kompetanse fra næringa og går grundig gjennom forskningsrapporter knyttet til nefrokalsinose.

– Vi har hatt møter med andre settefiskprodusenter for å ta lærdom fra dem. Men så er det sånn at ingen anlegg er like, så vi må prøve å finne vår måte å gjøre det på. Vi har en del verktøy vi bruker for å nå målet. Mer overvåking av fisken, undersøker mer når og under hvilke operasjoner som fører til de utfordringene, sier han, og legger til at de ser ut til å lykkes med det. Men også i år blir det lavere snittvekt som følge av dette, forteller Nils Jøstensen.

– Problemet er løst på ett utsett til nå, men vi må gjenta det på flere før vi kan slå fast at vi har lyktes, sier han.

Tar det med ro i starten
Sisomar har kjørt samme produksjonsmetode i veldig mange år. Den eller andre innsatsfaktorer er endret på noen måte som skulle tilsi at de skulle få disse utfordringene. Nefrokalsinosen kom temmelig overraskende, forteller Jøstensen.

Nils Jøstensen er ansvarlig for internkontroll hos Sisomar. (Foto: Steve Hernes).

– Faktisk har vi gjort det bedre med tanke på tetthet. Så vi må se på hva som har skjedd med sluttproduktet. Her har nok vi i næringa vært opptatt av vekst siden dag én. Vår teori er at det kanskje går for fort i starten. Det har kanskje ikke fått med seg alt av det viktige i alle organer. Når fisken er smoltifisert, ja så er den egentlig klar for sjø. Derfor bremser vi litt ned i startfasen, men foreløpig er det for tidlig til å sette to streker under svaret, sier Nils Jøstensen.

– Vi tar det litt roligere nå i starten. Det som er klart, er tapet du får i starten klarer du ikke ta igjen senere. Med 12 grader fremfor 14 grader i karet, tar perioden i startfôringa lengre tid. I et settefiskanlegg er tiden begrenset for å få antallene gjennom, dermed får vi lavere snittvekt. Selv om mertid koster mye, er det et bevisst valg vi har tatt, sier Jon Meisfjord.

– Det er om å gjøre at den går godt etter utsett. Er den bare 200 gram ved utsett, men med en størrelse og et sluttresultat på som er bedre, bør det være det styrende, mener Jøstensen.