– Det snudde fort. Det nærmer seg en prisreduksjon på 60 kroner på noen få uker

Nyheter
0

Lakseprisene har falt tungt i fire uker på rad. Det er foreløpig ingen tegn til stabilisering.

– Overhode ikke. Vi kan kjøpe nå på 75 kroner i Oslo. På alle størrelser. Det er blitt helt sprøtt. Det står fisk igjen over alt og markedet er ikke der. Dessverre, kommenterer en laksetrader til iLaks.

– At vi ser under 70 kroner i løpet av kort tid, det tror jeg, legger han til.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Her blir det ikke kjøpt noe usolgt fisk til neste uke. Den tiden er forbi. Vi kan ikke kjøpe masse fisk uten å ha salg på det. For det har jo vist seg å være økonomisk katastrofe. Det gjelder egentlig alle eksportører, som har svidd av flere titalls millioner. Slik kan vi ikke ha det, sier han oppgitt.

Lite kontrakter
Han beskriver et knusktørt marked.

– Det er ikke noe pris egentlig. Det er mer: Kan du ta fisk? Hva kan du betale?

– Det er overraskende. Det er lite kontrakter som er inngått. Mange er permitterte ute. En snur det ikke i en håndvending. Vi har bygget ned markedet. Og så er det sikkert økonomiske nedgangstider ute i verden. Nå er det vanskelig. Vi sliter med å finne kunder som vil kjøpe. Nå blir det back-to-back (kjøp ved inngått salg).

– Det snudde fort. Det nærmer seg en prisreduksjon på 60 kroner på noen få uker, påpeker han.

Pristoppen ble nådd i april, på 137 kroner kiloet.

Tar tid
– Vi handler ikke hvis ikke vi har en avtale med en avtaker, sier en annen trader. – Prisen legger seg mellom 70 og 75 kroner. Jeg blir overrasket om det blir noe annet. Fordi det er blitt sendt inn så enormt mye denne uken her, så beslutningene er meget utfordrende å få fra markedet.

– Vi snakker om 40 prosent mer volum bare i løpet av to-tre uker. Det tar litt tid å komme i gang igjen. Det er vanskelig å si hvordan det vil gå videre, men man må alltid gløtte til fjoråret. Og vi ligger et par uker før det.

Beskrivelsene av markedet og prisnivået gjentas av flere kilder.

– Jeg tipper 70-71 kroner på 3-4, 72-73 kroner på 4-5 og 75-76 kroner på 5-6, sier en innkjøper.

Han er klar på hva som er driveren bak prisutviklingen:

– Mye volum og mindre «prod» (produksjonsfisk) og mer «sup» (superior kvalitet). Og så er det et marked som er ute med brukket rygg etter høye priser gjennom vinteren og våren. Og så er det store kjøpere ute som sitter med store fryselagre – som de er nødt til å ta ut innen kort tid.

Varmere i sjøen
Han merker seg at det sesongmessige prisfallet i år kom før både 2023 og 2022, og at dette skyldes bedrede vekstbetingelser.

– Temperaturen i havet kom tidligere opp enn i fjor. Fire uker. Nå har vi hatt tre uker med fall. Jeg er spent på om det snur seg eller stabiliserer seg. Men foreløpig er det så dødt ute blant kundene at det er nesten skremmende.

Ikke alle markedsaktører ser like mørkt på prissutsiktene.

– Det har gått tungt to-tre uker. Nå har det bunnet ut. Neste uke får vi en oppgang. Det er mindre fisk, i hverfall hos oss, sier en oppdretter.

– Vi gikk opp 3.000 tonn fra uken før. Alt samlet har presset prisen ned. Nå tror jeg slaktepresset avtar. Jeg tror, uten at vi er der akkurat nå, tror jeg vi snart kommer opp i 95-100 kroner for lakseprisen igjen.

– Hvis vi skulle gått ut å selge nå, ville vi gått ut med 86 og 88 kroner, tenker jeg, sier han, og legger til at dette er priser levert Oslo.