– Det mest geniale som er oppfunnet etter hjulet er en åpen ring på fjorden, hvor vår herre skaffer gratis vann

Nyheter
1023

Norge bør ikke gi fra seg sine naturgitte fortrinn i konkurransen i laksemarkedet, mener Carl-Erik Arnesen.

Fredag forlot Carl-Erik Arnesen jobben som administrerende direktør i Hav Line Gruppen. Han tar nå over vervet som styreleder i rederiet etter eks-Cermaq-sjef Jon Hindar. Hav Line Gruppen står for et av de siste årenes største innovasjoner i oppdrettsnæringen, ved sjøsettingen av slaktebåten «Norwegian Gannet».

Arnesen har vært engasjert med lakseoppdrett siden begynnelsen av 1980-tallet. Ved fiskeriseksjonen i Den norske Bank, samt Firda Seafood og Alsaker. En av de første jobbene hadde han hos Mowi, der han som driftsassistent i 1982 fikk ansvar for en del av feiringen da en milepæl ble nådd.

– Mowi var verdens største oppdrettsselskap. Et av mine første oppdrag var å reise ut på anlegget med snitter, fordi man hadde passert 1.000 tonn i årsproduksjon, sier Arnesen til MTLogistikk.no.

– Det er ikke mer enn «Norwegian Gannet» potensielt kan slakte på én dag.

– Jeg har mest tro på det som er på sjøen. Det mest geniale som er oppfunnet etter hjulet er en åpen ring på fjorden, hvor vår herre skaffer gratis vann. Vi har store fordeler med dype fjorden og god strøm. Og vi har holmer og skjær som beskytter anleggene. Det er ikke mange steder i verden som har slike forhold, sier bergenseren.

Oppdrett på land har han imidlertid ikke særlig tro på.

– Jeg tror ikke det er rett å flytte laksen på land. Det krever store arealer og mye energi, sier han til MTLogistikk.