Det koker i laksemarkedet: Høyeste mars-priser i moderne tid

Nyheter
2526

Femte uke på rad med stigende spotpriser.

– Det er fortsatt et sterkt marked. Jeg fikk akkurat noen priser nå, på 72 til 74 kroner på hovedstørrelsene, sier en salgssjef ved et oppdrettselskap til iLaks.

– Men jeg har ikke fisk å selge, legger han til.

Presser
Han får støtte fra en innkjøper til foredlingsindustrien på kontinentet.

– Jeg hører oppdretterne presser opp. Jeg tror ikke det er festet så mye ennå. 6+ lever sitt eget liv, jeg ser ikke den samme oppgangen på den. Det er ikke det vi kjøper mest av.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det er fortsatt ubalanse i tilbud og etterspørsel for industrifisken, 3-6 kilo. Sist fredag kjøpte vi på 68-70 kroner på 3-6, men det skal opp. Vi har fått tilbud på 70-70,50 kroner tilbudt til oppdretter 3-5, forteller han.

– Valutaen falt litt, kronen styrket seg, likevel går prisen opp. Så den går ganske markant opp i markedet, i euro.

Relativt
Men ikke alle kildene ser prisløft.

– Det er relativt stabilt, tror vi. Vi tror ikke det blir noen økning i pris, det vil si vi ligger i underkant av 70 kroner. Men jeg har har ikke kjøpt noe, sier en trader.

De industrikildene iLaks har snakket med etter lunsj idag viser til følgende prisleie (til oppdretter) for laks som skal leveres neste uke:

  • 3-4 kilo 68-72 kroner
  • 4-5 kilo 69-73 kroner
  • 5-6 kilo 70-74 kroner

Historisk
Med dagens prisoppgang passeres toppnivåene for mars måned fra 2016 og 2017. En må faktisk helt tilbake til 1986 for å finne maken til dagens prisnivå på dette tidspunkt av året.

– Jeg hører oppgang, fra 71 til 74 kroner på 3-6. Det er ingen tvil om at det skal opp. Men vi tar det rolig. Vi sliter med å finne kunder på dette nivået.