I produksjonsområde sju, Nord-Trøndelag med Bindal, er dødeligheten på laks lavest i landet.
Alle oppdrettsselskapene i området samarbeider om felles problemstillinger. Samarbeidet består av beslutningstakere og fiskehelsepersonell i de forskjellige selskapene, og arbeidet koordineres og ledes av Aqua Kompetanse.
– Det kan virke som mange tror det er enkle vurderinger som blir gjort når det gjelder fiskehelse, men det stemmer ikke. Før alle arbeidsoperasjoner som kan påvirke fisken, blir det gjort ei vurdering av hvilken betydning dette kan få for fiskehelsa, sier veterinær Sturla Romstad til Trønder-Avisa, og understreker at helse og velferd er viktigere for veterinærer enn selve produksjonen.
Han får støtte av en annen veterinær, Aoife Westgård, som er ansatt i Aqua Kompetanse.
– Vi avla en ed mens vi gikk på Veterinærhøyskolen om at vi skal være dyras advokat, og hensynet til fisken veier alltid tyngst, sier hun.
Det er utarbeidet en metode for å vurdere påvirkningen på fisken – denne brukes også i andre produksjonsområder.
– Nå skal ikke vi ta æren for dette helt alene. Men i ei tid det er mye snakk om dødelighet på laks, kan det være verdt å nevne at vi har lavest dødelighet i landet. Vi ligger på vel rundt sju prosent, og det er en tredel av hva dødeligheten er andre steder, sier Romstad.