Denne høsten har vi hatt et prisfall på norsk laks, og det har resultert i økt laksekonsum verden over. Et av markedene som øker mest, er Tyskland. Tyskerne er i tillegg de som spiser mest norsk laks.
I Tyskland har Norge har en markedsandel på 88 prosent, og i 2018 var det tyske laksekonsumet på 185 000 tonn (rundvekt). Hittil i år har tyskerne hatt 19 prosent volumøkning når det gjelder hjemmekonsum. I verdi er veksten på 17 prosent. Det viser tall fra konsumpaneldata.
I Tyskland er det nå en økning innen alle produktkategorier, men røykt laks øker mest. Tyskerne kjøper laks oftere enn før, og det gjelder alle lakseprodukter, som for eksempel fileter.
– Det er gledelig å se at alle tyske konsumentgrupper øker hjemmekonsumet av laks. Unntaket er de unge, enslige, men deres konsum øker derimot mest når det kommer til å spise laksen rå, som for eksempel sushi, sier Paul T. Aandahl, analytiker i Norges sjømatråd, til iLaks.
– De unge foretrekker i større grad enn de eldre å kjøpe sushi på restaurant. Ferdigpakket sushi på supermarked er de ikke like begeistret for, hvis man sammenligner dem med andre tyske konsumentgrupper, legger han til.
– Hvis utviklingen vi har sett denne høsten er representativt for totalmarkedsutviklingen i Tyskland, kan vi se fram mot et rekordstort laksekonsum i 2019. Holder trenden seg fram til jul, kan konsumet ende på om lag 220 000 tonn, altså 35 000 tonn mer enn i fjor, sier Aandahl.