– Det havbruksmeldingen ikke svarer på er hvordan vi skal få ordnet nedtrekket i PO3 og PO4

Nyheter
0

Havbruksmeldingen inneholder flere veivalg, som nødvendiggjør nye utredninger, mener Høyre.

Høyres fiskeri- og havbrukspolitiske talsperson, Olve Grotle, var til stede under fremleggelsen av regjeringens Havbruksmelding, og melder om blandet mottakelse. 

– De siste tre og et halvt årene har Støre-regjeringen skapt stor usikkerhet og uforutsigbarhet for en av våre viktigste næringer. Høyre ønsker en bærekraftig utvikling av havbruket. Vi vil utforme en lavere og mindre byråkratisk beskatning av norsk havbruk som gir mer forutsigbarhet for næringen og større muligheter for vekst og arbeidsplasser langs kysten, sier Grotle.

Teknologinøytralitet: – Det synes jeg er bra
– Nå har regjeringen brukt ett og et halvt år på å behandle Havbruksutvalgets rapport, så nå må vi få tid til å sette oss ned og gå grundig gjennom det som er lagt fram. Det ble lansert flere større omlegginger, som krever grundige vurderinger og diskusjoner. På mange måter er det også slik at Havbruksmeldingen angir en retning, fremfor en melding som raskt vil kunne bli gjennomført.

Les også: Her er hovedpunktene i den nye Havbruksmeldingen

Grotle konstaterer at regjeringen har valgt en såkalt teknologinøytral tilnærming når det gjelder hvordan et fremtidig mer bærekraftig, miljøvennlig og fiskehelsemessig godt havbruk skal se ut.   

– Det synes jeg er bra, og også i tråd med Havbruksutvalgets innstilling. Så får vi se hvordan regjeringens modell med lusekvoter kan bli og hva konsekvenser dette vil gi, når dette blir utredet nærmere, sier han.

– Modellen oppfatter jeg å være i tråd med Havforskningens anbefaling. Ordningen tar ikke stilling til hvordan havbruket vil bli i fremtiden, og vil omfatte ulike former; lukket, semilukket, nedsenkbare og åpne merder. Utredningen vil også belyse de mer problematiske sidene ved ordningen.

Skroter trafikklysene
– I meldingen er det også foreslått å gå bort fra trafikklyssystemet, som må sees i sammenheng med innføring av en modell med lusekvoter, fortsetter Grotle.

Olve Grotle (H) er positiv til at trafikklysmodellen, som brukes i dag som metode for å begrense vekst i områder med høyt lusepress, nå foreslås lagt til side til fordel for en lusekvote-ordning. Foto: HI

– Det er også foreslått å ta bort MTB, og jeg merket meg at Sjømat Norge tok opp at dette kan få store implikasjoner på selskapenes verdier. Jeg går ut fra at dette er noe som må bli særlig belyst og vurdert i det videre arbeidet, sier Grotle.

Les også: Reaksjoner om Havbruksmeldingen: – Dette er en radikal omlegging

Skeptisk til avgift på dødelighet
I havbruksmeldingen er det også foreslått å innføre en tapsavgift, altså en avgift ved dødelighet.

– Med tanke på at regjeringen nettopp har slått fast i Dyrevelferdsmeldingen at en fast dødelighetsgrense for oppdrett er problematisk av flere grunner, stusser jeg over at regjeringen nå vil innføre en avgift. Det må jeg si jeg er overrasket over, og er skeptisk til. Ikke bare fordi det å innføre en slik avgift nå vil komme på toppen av at havbruksnæringen gjennom en lang periode har hatt usikkerhet på grunn av skatt, politisk risiko og nå tollproblemer, men også fordi en slik avgift vil måtte bli svært vanskelig å få en god innretning på. Når det er sagt er jeg enig i at det er viktig å få redusert dødeligheten, uttaler Grotle.

– Det havbruksmeldingen ikke svarer på er hvordan vi skal få ordnet nedtrekket i PO3 og PO4. Det mener jeg må bli et tema når Stortinget nå skal behandle saken, sier Olve Grotle (H) – her i samtale med fiskeri – og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) ved en annen anledning. Foto: Kjartan Aa Berge

– Vi må nå sette oss ned, og gå grundig gjennom meldingen. Høyre vil selvsagt være konstruktive på Stortinget, og vi vil bidra til at vi kan få på plass en Havbruksmelding som er god, og som kan stå seg over tid. Det trenger og fortjener havbruket vårt etter all uforutsigbarheten regjeringen har skapt for næringen.