2022 blir det svakeste året på lang tid for oppdrettsaksjene på Oslo Børs.
Hovedforklaringen er selvsagt regjeringens famøse forslag om 40 prosent grunnrenteskatt. Da finansminister Vedum og statsminister Støre fremla forslaget, på Blaafarveværket den 28. september, forsvant børsverdier for 55 milliarder kroner – på en dag.
Men det var ikke bare regjeringens forhatte laksemilliardærer som tapte penger den dagen. Etter John Fredriksen og Gustav Witzøe er Folketrygdfondet den største aksjonær i lakseaksjer på børsen. Det gikk mye pensjonspenger opp i røyk etter det som er blitt kalt «Norges dyreste pressekonferanse». Og da er ikke tapene for titusenvis av småsparere nevnt.
Uvanlig
Det er fortsatt tre dager igjen å handle for, men så langt er det så og si helrødt for lakseaksjene i 2022.
Ingen av aktørene som driver oppdrett av laks i sjø har karret seg i pluss i år. Det er ytterst uvanlig for en sektor som har vært blant børsens beste det siste tiåret.
Verst gikk det for SalMar, som har måttet tåle et verdifall på nesten 38 prosent. Som følge av belastningen med grunnrenteskatt har Frøyas oppdrettsflaggskip slitt med spekulasjoner om emisjonsbehov i kjølvannet av det delvis gjeldsfinansierte oppkjøpet av NTS (herunder også datterselskapene NRS og Frøy).
Unntak
Også de landbaserte oppdrettselskapene har slitt – selv om de slipper unna den foreslåtte grunnrenteskatten.
Her er det også rødt over hele fjølen. Men ett hederlig unntak er det; Gigante Salmon. Nordlandsoppdretteren, som er mest kjent for å høvle ned holmer og skjær for å bygge oppdrettsbasseng, har lagt på seg med nær 68 prosent i verdi i år. Ingen andre aksjer i sektoren er i nærheten.
Gigante Salmon har forøvrig ikke fisk i produksjon. Den første smolten ventes satt ut i anlegget på Rødøy høsten 2023.
Trist
Aksjer som er en del av den nødvendige infrastrukturen, leverandører og verdikjeden til oppdretterne; Frøy, AKVA group, BEWI, Benchmark Holdings, KMC Properties og Aker BioMarine, har også lagt bak seg et trist børsår.
Til tross for en sterk sluttspurt ligger servicerederiet Frøy an til å ende så vidt i minus. Det er riktignok bedre enn det store flertallet av aksjene i sektoren – som har måttet tåle et tosifret prosentvis verditap i år.