– Det har vært en del prøving og feiling med nye metoder

Nyheter
608

I fjor døde 13,6 prosent av laksen som stod i merdene.

– Dette er mer enn hva man ønsker, næringen ønsker å få ned tapet. Det gjøres det tiltak på hele tiden med mål om å behandle fisken best mulig, sier Kvistad.

Flere individer

Han sammenligner oppdrettsnæringen med landbruksnæringen.

– Dødeligheten på kyr og kalver er for eksempel 7-8 prosent. Forskjellen er at vi ikke har 400 millioner kyr, men 400 millioner oppdrettsfisk. Det er mange flere individer når du snakker om fisk. Men vi jobber selvfølgelig hele tiden for å få ned tapstall. Dette påfører jo oppdrettsselskapene rene tap, i tillegg til at man ønsker at flest mulig individer skal tas vare på helt frem til slakt.

– I hvilken grad har lusebehandling noe å si for dødelighet hos oppdrettslaks?

– Jeg vet at det har vært en del prøving og feiling med nye metoder. Bruken av ikke-medikamentelle metoder er kraftig skrudd opp år. Næringen har en strategi om å komme bort fra legemidler. I en fase der en skal utvikle nye metoder, kan man oppleve situasjoner med økt dødelighet, men det må en hele tiden lære av for å bli bedre.

– For høy

Salmar opplevde i fjor massedød av laks i forbindelse med lusebehandling. Marine Harvest tapte over 140.000 fisk ved tre avlusinger i sommer.

– Dødeligheten  er dessverre alt for høy i  oppdrettsnæringen i dag. Mye av dette er tilknyttet avlusing. Derfor jobber vi hardt for å løse utfordringene med lus, slik at vi i fremtiden ikke trenger å behandle mot lakselus i like stor grad. Vi mener det er viktig å ha strenge lusekrav dersom man skal løse denne utfordringen, selv om det er opplagt at det er krevende i dag, skriver kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest i en e-post.