Statssekretær Lars Vangen prøver å rydde opp etter at finansminister og partikollega Trygve Slagsvold Vedum lovet 40 prosent fradrag på storinvesteringer.
Det var i et intvervju i VG torsdag kveld finansministeren avviste at den foreslåtte grunnrenteskatten vil gi lavere investeringer i oppdrettsbransjen.
– Grunnrenteskatten fungerer begge veier. Du blir beskattet når du har overskudd, men får tilsvarende i fradrag når de investerer. De får altså 40 prosent fradrag på sine investeringer, som er veldig mye mer enn andre næringer. Spesielt for nye selskaper som kommer inn i næringen gir det mye lavere kapitalkostnader. Investerer du 100 millioner får du igjen 40 millioner av staten, uttalte finansministeren til VG.
Les også: Vedum om grunnrenteskatten: – En del mindre aktører er positive
Investeringer
Oppdrettsinvesteringer i hundremillionersklassen er primært på land. Merder, fuglenett, fôrslanger og arbeidsbåter koster ikke så mye.
Slik regjeringens skatteforslag er innrettet får oppdrettselskapene imidlertid ikke skattefradrag for investeringer på land, herunder smoltanlegg, slakterier, foredlingsanlegg og pakkerier, som er deres klart største investeringsobjekter.
Hvorfor velger Vedum å gi et inntrykk at disse vesentlige investeringene er fradragsberettiget?
iLaks har henvendt seg til Finansdepartementet for å få utdypet og klargjort Vedums syn på saken og reglene for skattefradrag.
Sjøfasen
– Ettersom verken smoltanlegg, slakterier eller foredlingsanlegg, som også sysselsetter majoriteten av næringens ansatte, ikke er fradragsberettiget; hvordan tror statsråden dette rammer investeringene og sysselsettingen i sektoren?
Statssekretær Lars Vangen (Sp) svarer for Vedum. Vangen svarer imidlertid ikke direkte på spørsmålet.
– Grunnrenten er knyttet til sjøfasen av produksjonen. Det gis fradrag for alle kostnader som har sammenheng med denne produksjonen, også kostnader til innkjøp og produksjon av settefisk. Foredlingsanlegg skal ikke betale grunnrenteskatt, og det gis derfor heller ikke fradrag for slike kostnader. Det har vi vært tydelig på helt siden forslaget ble lagt frem 28. september, skriver Vangen i en epost til iLaks.