Det går mot vinter, også for lusa ved Landegode

Nyheter
0

Heftig periode med testing.

Det har lagt seg et flortynt hvitt dekke i fjellene på øya Landegode, utenfor Bodø. Noen har strødd melis på Landegode i natt, som Bodøs visesanger Terje Nilsen så billedlig beskrev vinterens ankomst her ute.

Rett nedenfor det gamle fyret på Landegode ligger Lofoten Sjøprodukters lokalitet Bjørnøya. Brønnbåten «Steinar Olaisen» er i gang med å avluse den siste av tre merder i denne omgang. Langs rekka står kokken, Petter Thomassen, med et godt grep om tauet. Her må alle bidra når lusa skal til livs.

– Nå hjelper jeg til med å få dradd etter kulebåndene, slik at de får samlet laksen før den blir pumpet ombord, forteller Thomassen, som har 30 års fartstid i fiskeflåten og 12 år på brønnbåt bak seg.

Matros og kokk på «Steinar Olaisen, Petter Thomassen. (Foto: Steve Hernes).

Denne dagen er det ekstra mye å gjøre. Det er kommet gjester ombord som skal ta det nye avlusingsanlegget nærmere i øyesyn. Kasserollen med bacalao som står på kok er derfor dobbelt så stor som vanlig.

De fire ansatte i Lofoten Sjøprodukter er godt i gang med å stramme inn nota og pumpe laksen ombord i brønnbåten for avlusing. Midt ute i merden, bruker Kai Ruben Solvang den ene ledige hånda til å hilse til iLaks’ lesere.

Vellykket pilotfase
Sjøvannet er i ferd med å bli pumpet gjennom avlusingsanlegget, og det er klart for lavtrykksspyling av laksen. Christoffer Bakkelid, fra Herøy er matros på andre året. Så langt har han gode erfaringer med det nye avlusingsanlegget.

– Det har vært interessant å se hvordan det har fungert. Artig å prøve ut noe nytt, og det har vært overraskende lite tull med det, sier Bakkelid.

Olav Inge Birkelund, Flatsetsund Engineering. (Foto: Steve Hernes).

En som har reist mang en tur fra Kristiansund, for å mønstre på «Steinar Olaisen» dette året, er Olav Inge Birkelund.

Han er installasjons- og serviceansvarlig i Flatsetsund Engineering, og har ansvaret for den tekniske oppfølgingen under piloteringen av FLS Caligus R500.

– Det var spennende å se gjennom glassruta, når den aller første fisken gikk gjennom anlegget. Det var ingenting som gikk galt.

– Det har vært en svært vellykket pilotfase. Samarbeidet med Nova Sea, North Salmon Service (NSS), Havbruksservice og ikke minst mannskapet ombord har vært veldig godt, sier Birkelund.

Havet lokker
Fra brua har skipper Svein Erik Olsen full kontroll på hele prosessen. Olsen er fra øya Sleneset på Helgeland, men har bosatt seg på naboøya Lovund. Han startet karrieren som skipper på brønnbåten «Novatrans» i 2010, før han inntok brua på «Steinar Olaisen», som den første ansatte.

Skipper Svein Erik Olsen, og Ørjan Eidet Paulsen, Havbruksservice. (Foto: Steve Hernes).

– Jeg var også en tur til verftet i Romania mens skroget ble bygget. Etter at den var ferdigstilt ved Aas Mekaniske, kjørte jeg den nordover, forteller Olsen.

– «Steinar Olaisen» kjører på charter for Nova Sea og Salten Aqua, men tar også eksterne oppdrag som her ved Landegode. Vårt område er fra Brønnøysund i sør og opp til Vesterålen i nord.

– Normalt er vi et mannskap på sju, pluss en lærling. I det siste har vi også tatt inn en del kadetter og elever på utplassering som vi har her når, forteller Olsen. Victoria Paulsen har to uker med utplassering.

– Jeg tar nå andre året på maritime fag ved den videregående skolen i Sandnessjøen. Målet mitt er kanskje å bli styrmann til slutt, men først blir det vel jobb som matro, sier hun.

– Jeg har valgt maritime fag fordi havet lokker. Det å være ute på havet er det som frister. Det må ikke være på fartøy i oppdrett, det kan også være andre bransjer, smiler hun og tar fatt på nok en runde med spyling.

Victoria Paulsen (17), går maritime fag, og er nå på utplassering. (Foto: Steve Hernes).

Ønsker lavest mulig belasting
Ørjan Eide Paulsen fra Havbruksservice i Herøy drifter og opererer avlusingssystemet. Han forteller det har vært en heftig periode med testing og utvikling siden de tok systemet i bruk i juni.

– Det er ressurskrevende å teste nye anlegg. Nova Sea, som eier fisken, ønsket en spylemetode ved avlusing, da gikk vi for FLS. Vi har nå testet ut en rekke ulike fiskestørrelser, spyletrykk og hastighet med mer, sier han.

– Så langt ser vi at det er gunstig å gå opp i bredde på spyledysene. Effekten har vært bra hele tiden, men vi ønsker hele tiden å oppnå best mulig effekt, med lavest mulig belastning for fisken, forklarer Eide Paulsen.

Både mannskapet ombord og de ansatte i Lofoten Sjøprodukter er i gang med spyling og vasking etter at den siste merden nå er ferdig avluset.

Håkon Steinsrud er oppvokst på øya Landegode. Han er vel kjent med at det nå går mot vinter, når melisen er strødd over øyas topper.

– Sommerstid tar jeg egen båt til landbasen ute på Helligvær, men nå ser det ut til at jeg må bruke den offentlige hurtigbåten fremover. I dag har jobben gått helt fint og uten noen problemer. Det er en god båt vi har med å gjøre, absolutt min favoritt. «Steinar Olaisen» er høyt aktet her ute, smiler Håkon Steinsrud.

Gjengen fra Lofoten Sjøprodukter. Fra venstre; Sebastian Olavsen, Andreas Sakarias Aagår og Håkon Steinsrud. (Foto: Steve Hernes).