– Det går an å bli religiøs, da

Nyheter
0

Vetle Dahle og Fredrik Dahle Klocke seilte over Stad og Hustadvika på blikkstille hav.

Fetterne Vetle Dahle og Fredrik Dahle Klocke har tatt et års jobbfri for å gjennomføre sitt livs reise gjennom Norge. Etter å ha gått på ski fra Snåsa til Rjukan og padlet i kano til Porsgrunn, har de to seilt rundt Sørlandet og Vestlandet, og oppover Trøndelagskysten i sine to trimaran-kajakker i vår. 

Nå er de snart klare for en ny milepæl. Nemlig å seile inn til Lauvsnes i Flatanger for å døpe sine to farkoster. iLaks har hatt en prat med dem like før innseilingen. Da har de to tatt nødhavn i Småværet ved Folla, etter å ha kjent på ruskeværet.

Havstrekningen utenfor Flatanger og Namsos, som også er kalt «Havets kirkegård», har de respekt for. Mange skip har gått ned på der. Det mest dramatiske forliset var med hurtigruteskipet MS «Sanct Svithun», som gikk ned i 1962. 41 personer omkom, mens 48 overlevde.

– Folla var kvass i går, kan Fredrik bekrefte. 

Han fortsetter:

– Jeg tror at det kom en kommentar fra Vetle at «utpå der har vi faen ikke noe å gjøre». Og da var det bare å komme seg til nødhavn i går, ja. Buholmråsa fyr viste 22,6 (sekundmeter) i kastene.

Les også: Vetle og Fredrik fikk fri et år til å reise Norge rundt: – Det å være på sjøen uten stress er magisk

Sinnssykt vær
Selv om de siste dagene har vært strabasiøse kan ikke karene si at dette har vært det hverdagen hittil. Heller tvert i mot. Meterologisk institutt har meldt om rekordvarme i mai. Varmest var det nord og vest i Sør Norge, med syv grader over normalen.

– Vi har jo hatt et helt sinnsykt vær, helt til vi kom til Flatanger-grensen, egentlig. Så vi er veldig takknemlig for det. Og så er det litt ukjent farvann for oss. Det er jo litt artig. Vi må jo faktisk se litt på kartet og planlegge ruten, forklarer Vetle.

Med slikt vær har det lagt til rette for noen uforglemmelige øyeblikk. Fredrik fremhever reisen over Stad og Hustadvika. De opplevde blikkstille hav begge steder.

– Havet var helt flatt. Hustadvika tok vi gjennom natten. Gikk over ved solnedgang og kom til Averøya på nordsiden. Da hadde solen akkurat gått opp, forteller han, og legger til: 

– Det å ligge på Hustadvika med en kajakk i det solen går ned over et helt flatt hav uten krusning. Det går an å bli religiøs, da.

– Og så var vi ute på Runde en tur, og der var det helt fantastisk fint. Det var jeg glad for at vi gjorde, skyter Vetle inn.

Vetle og Fredrik var innom Runde. Der fikk de oppleve lundefugl på nært hold. Foto: Privat

«Synkfrid»
Etter planen ankommer de Lauvsnes på torsdag ettermiddag. På fredag skal de to fetterne fortelle om opplevelsene sine på Bjørøya sitt visningssenter. I tillegg er det duket for dåp av de to trimaran-kajakkene.

– Og så vet jeg at de også jobber med å finne gudmor til båten. Det tror jeg det vil skje noe artig, sier Fredrik spent.

Det er lyst ut interne navnekonkurranser hos arbeidsgiverne deres, Bjørøya og AQS. Fredrik har også gående en TikTok-konkurranse med navneforslag. Det har ikke manglet på kreative innspill. Navn som «Rognkjeksa», «Badebalja», «Synkfrid» og MS «Sjøsnegla» er blitt foreslått.

– Vi kjører konkurransen frem til klokken 12 på fredag. Og så skal vi bestemme oss. Det blir spennende å se hva skuten får til navn, sier han entusiastsk.

Fredrik har fått med seg at det er kystdagene på Vik Brygge i Flatanger i helgen. Det ser han frem til.

– Der blir det livemusikk, og da blir det nok en liten fest.

Strandhogg. I Flatanger skal farkostene døpes. Foto: Privat

Ompakking og vinterforberedelser
Etter planen skal de bli hjemme til mandag. De trenger noen dager til å pakke om og skifte ut utstyr. Selv om det ennå ikke er midtsommer, tenker Vetle og Fredrik et stykke frem.

– Vinterutstyret som vi sendte hjem i vår må vi jo pakke opp og gjøre klart igjen, sier Fredrik.

Og så må de bytte ut noe av det da har hatt med seg.

– Dronen og Gopro’en har tatt kvelden. Sjøvann er døden for det meste av elektronikk, fastslår han.

På mandag er planen å seile over Folla til Abelvær i nabokommunen Nærøysund.

– Da vi snakket med dere sist ønsket dere å få kaffi. Har dere besøkt mange oppdrettsanlegg?

– Vi har ikke fått kaffi på én plass, ennå. Men det er kanskje litt selvforskyldt også. Når vi har vind så stopper vi ikke innom heller, svarer Vetle.

Men nå ligger de godt foran tidsskjemaet. Det betyr at det bør være rom for å ta noen kaffipauser. Vetle gleder seg til å møte kjentfolk oppover langs kysten.

– Vi skal se om vi kan ta oss tid til å svinge innom og hilse på folk. For vi kjenner jo en del oppover kysten, sier han.

Fredrik Dahle Klocke har med seg vorsterne sine «Tundra» og «Folla» i trimaranen sin. Foto: Privat