– Det feltet har vokst ganske mye

Nyheter
630

De tradisjonelle dykkerfirmaene har for lengst tatt steget inn i servicenæringen. De disponerer en flåte av stadig større fartøyer, spesialistkompetanse og ROV’er, undervannsfarkoster for inspeksjon og vedlikehold av nøter og fortøyninger. Samtidig har avlusning vokst frem som et omfattende arbeidsområde.

Og tjenestene er svært etterspurt. Både KB Dykk og FSV Group doblet omsetningen fra 2014 til 2015. Samtlige aktører rapporterer hurtig salgstakt.

Service
– De selskapene som driver med dykking har utviklet seg til å bli mer generelle serviceselskap, og har hatt vekst som serivcebransjen har hatt, forklarer Ove Løfsnæs, daglig leder i AQS, til iLaks.

– Dykking utgjør en stadig mindre del av virksomheten, legger han til.

Flatangerbedriften AQS opplevde en økning i omsetningen på over 35 prosent fra 2014 til 2015. Aktiviteten er spredd på tre fagfelt: Behandling av fisk, fortøyning og not og flytekrage.

Særlig service på not og flytekrage er etterspurt.

– Det feltet har vokst ganske mye, siden kravene til vedlikehold på not og flytekrage har økt vesentlig. Det er en prosess som har gått over flere år. Utstyret er større og kraftige. Oppdretterne gjør mindre selv. De har ikke kapasitet til for eksempel service på flytekrager som i større grad blir gjort med spesialisert utstyr.

Sikkerhet
– I mange av feltene, inkludert dykking, har omfanget økt en del grunnet høyning av sikkerhetsstandarder. ROV’er utfører en del, men vi ser den prosessen har kommet forholdsvis lite gang i havbruksnæringen. Det er en type ROV, eller kjørbare farkoster, som gjør notvasken. Ringvask og sånt gjøres av mer teknisk utstyr. Det gir både stor sikkerhet for arbeidsfolk samtidig som en gjennomfører med en viss effektivitet, forklarer Løfsnæs.

– Jeg tror det er en del dykkerjobber som tidligere er gjort utenfor regelverk som stadig flyttes innenfor regelverket. Det krever kanskje tre ganger så mye bemanning som dykking som blir gjort på enklest mulig måte og ikke på lovlig vis.

– Har det skjedd en industrialisering og en overgang til mer avansert teknologi i dette segmentet de siste årene?

– Ja, og en profesjonalisering. Utfører tar hensyn til de sikkherhetskrav som en vil ha og dokumentasjon og alt som følger med.

Oljefellen
Samtidig med spesialiseringen har kostnadene for arbeidet økt. Det er en kilde til bekymring.

– Mange er redd i bransjen, spesielt på kundesiden, at det skal gå som i Nordsøjen, at det skal bli for dyrt og stivbeint. Det tror jeg ikke er tilfelle, man er fortsatt innenfor rimelighetens grenser. Rutinene er på et nivå som det bør være innen en normal bransje, mener Løfsnæs.

– Vi har 25 års jubileum som dykkerfirma i år. Og vi har ingen vesentlige skader i forbindelse med dykking på 25 år, sier han med en betydelig grad av stolthet.

– Utgangspunktet for firmaet var en av pionerene i Nordsjøen som startet med sikkerhetstankegangen i fra Nordsjøen, som tidlig på 90-tallet var kommet ganske langt. Det er et apropos idag, man har hatt dødsulykker i dykkebransjen. Jeg kjenner til en dødsulykke i dykking i havbruk de siste årene, og det ble fengselstraff for firmaledelsen som følge av det, grunnet aktivitet utenfor regelverk, sier han.

– Vårt inntrykk er at regelverket for arbeidsdykking i Norge er bra. Problemet er dykking utenfor regelverket. Vi er med i en prosess med tilsynet om endring av regelverket. Men det er viktigere at regelverket følges enn at en endrer det med noen millimeter.

Overkapasitet
Mens 2015 var et år preget av voldsom salgsvekst, er situasjonen i ferd med å endre seg i år.

– Det merkes at kapasiteten er godt oppbygget. Skal jeg være litt dommedagsprofet, så ser vi en bransje som vil få utfordringer på litt sikt med overkapasitet. Det er en helt enkel sammenheng: Både oppdrett og servicebransjen har jobbet intenst for å løse problemer. Den har investert for å løse utfordring nummer en, for å få kontroll på utfordringene som først og fremst er lakselus, fortsetter Løfsnæs.

– Men hvis ikke myndighetene legger til rette for vekst, er det ganske enkelt å skjønne at dette vil gi overkapasitet. Det gjelder både innen oppdrettselskapene og blant oss som er leverandører. Samtidig ser vi en effekt at aktører som har bygget opp kompetanse har gode forutsetninger. Vi merker i markedet at det er etterspørsel etter kompetanse. Det er enklere å investere i båter og stål enn det er å bygge opp intern kompetanse. Det tror jeg, vi som har vært i bransjen, og bygget kompetanse, rammes mindre av overkapasitet som en har i perioder. Mens konkurransen tidligere har gått på båter og hardware, ser vi nå at at det går på kompetanse etter kompliserte og spesialiserte operasjoner, avslutter AQS-sjefen.