– Det er viktig å ikke bli hengende etter

Nyheter
1343

I juni ble det kjent hvilke ti aktører som fikk konsesjon i gruppe C, såkalt mørkegrønne konsesjoner. Kravet er at aktørene skal komme med teknologiske eller driftsmessige løsninger som reduserer miljøutfordringene vesentlig. En av dem som nådde opp, var Engesund Fiskeoppdrett, som har åtte ansatte og seks lokaliteter, og som markedsfører seg som en av de minste lakseoppdretterne i landet, skriver Sysla.no.

– Det er knalltøft å være en liten aktør i denne bransjen. Hvis en skal overleve på sikt, må en følge med i tiden og utvikle nye metoder, sier daglig leder Svein Eivind Gilje.

Betongmerd

Og nettopp det har Engesund Fiskeoppdrett gjort. Løsningen deres er å bygge et lukket, flytende betonganlegg for den minste fisken.

Anlegget er utviklet i samarbeid med Backer Enterprenør, som har produsert betongflåter til oppdrettsnæringen siden 70-tallet.

– Det blir en betongmerd på 50 ganger 20 meter, forteller Gilje.

– Stabilt

Fisken vil være i det lukkede anlegget i et halvt års tid, før den blir flyttet over i en vanlig merd. Gilje mener dette har flere fordeler.

– Det lukkede anlegget vil bli veldig stabilt. Samtidig unngår vi de vanlige utfordringene vi har i åpne merder, som lus. Det reduserer også risikoen for rømming, og fisken vil være mer robust og få kortere tid i åpne anlegg, sier han.

Dette er faggruppen som har vurdert søknaden enig i.

– Søker vil ta i bruk lukket, flytende anlegg i betong som motvirker påslag av lakselus og reduserer risikoen for rømming frem til fisken veier fra 400 – 1000 gram. I den forbindelse vektlegges at konstruksjonen fremstår som mer robust enn andre løsninger for flytende lukkende anlegg, heter det i tilslagsbrevet.

Fikk FoU-konsesjon

Hos Engesund har de ansatt prosjektleder, og vil begynne prosjektering i nærmeste fremtid. Men bygging av anlegget har ikke begynt, ettersom flere har klaget på konsesjonstildelingen. Det endelige vedtaket er dermed ikke gjort.

– Vi er i en planleggingsfase, men vi kan ikke iverksette noe før det endelige vedtaket er gjort, sier Gilje.

Allerede i 2011 søkte Engesund Fiskeoppdrett om FoU-konsesjon for å teste ut produksjon av stor smolt i et lukket sjøbasert anlegg. De fikk konsesjon for uttesting i lukket produksjon, men Fiskeridirektoratet anbefalte at testing i åpne merder skulle gjøres innenfor rammene av vanlige kommersielle løyver.

Dette var ikke økonomisk forsvarlig, og planene ble lagt på is.

Denne gangen har selskapet fått en ekstra konsesjon mot å bygge det lukkede anlegget. Dermed vil prosjektet lønne seg, mener Gilje.

Stor konkurranse

Han er ikke i tvil om at lukkede anlegg kan være fremtiden for oppdrettsnæringen.

– Jeg har klokkertro på å ha den første fasen av produksjonen i lukket anlegg. For oss kan det også gi mer stabil produksjon, sier han.

Blant dem som ikke nådde opp og fikk konsesjon i klasse C, er Salmar, som har klaget på vedtaket.

– Hva tenker du om at dere har klart å kapre en av ti grønne konsesjoner i konkurranse med selskaper som SalMar?

– Det må bety at de som tildeler konsesjon har tro på konseptet vårt.

Faggruppen for tildeling av grønne konsesjoner har avvist alle klager i gruppe C. Klagene er sendt til Nærings- og fiskeridepartementet for videre behandling.