– Det er utrolig viktig å bevise at fôret virker på lus hos laks

Nyheter
1780

Den danske fôrprodusenten Aller Aqua har i flere år gjennomført forsøk, som viser at spesielt ørret får økt motstandsdyktighet mot lus gjennom å tilsette Biofeed Forte i fôret. Nå forsøker de å forbedre resultatene på laks.

iLaks har flere ganger omtalte forsøkene, som foregår hos Aller Aquas anlegg i Vadheim i Sogn og Fjordane. Biofeed Forte gjør at slimlaget i magesekk, gjelle og skinn til fisken blir sterkere, noe lusa ikke liker.

Sturle Skeidsvoll (t.h) kontroller lus sammen med kollegaer. FOTO: Aller Aqua

Senest i april ble det publisert en rapport av Nofima, som gjennomførte en feltstudie hos Aller Aqua fra mai til oktober. Konklusjonen viste det samme som tidligere rapporter, at regnbueørret som får Biofeed Forte tilsatt i fôret, får lavere lusepåslag.

– Det beviser jo at det virker, enkelt og greit, sier Sturle Skeidsvoll, daglig leder i Aller Aqua Norway, til iLaks.

– Viktig å bevise at fôret virker på lus hos laks
Da iLaks snakket med Skeidsvoll i fjor sommer, innrømmet han at forsøk med laks ikke hadde hatt samme effekt som med ørret. Han viste blant annet til at regnbueørret lager mer slim enn laks, og at det er lettere å stimulere slimlagene til en fisk som har mer fra før.

Men forsøkene med laks fortsetter som et FHF-prosjekt, opplyser Skeidsvoll. Målet er å få laksen til å respondere bedre på fôret.

– Det er utrolig viktig å bevise at fôret virker på lus hos laks, sier han.

Forsøk mot AGD
Det har også vært gjort forsøk på om Biofeed Forte i fôret kan brukes mot amøbegjellesykdommen AGD. Sammen med Nofima, har Aller Aqua kjørt et forprosjekt på iLab i Bergen.

Resultatene har vært skuffende så langt.

– Det ga ingen resultater, men det er vel et resultat i seg selv? Vi fikk svar på at det vi trodde, var veldig langt fra sannheten. Men vi er kommet videre, selv om vi ikke fikk det resultatet vi håpet på. Det er et langsiktig prosjekt, sier Skeidsvoll.

«Tøffe tak»
For tiden er selskapet i gang med forsøk på fjerde generasjon.

– Vi ønsker jo å komme videre, og å finne mer motstand mot lusepåslag, sier Skeidsvoll.

Han sier det er «tøffe tak» i kampen mot lusa.

– Vi har løst det før kjemisk, men lusen har en uvane med å slå tilbake når vi tror vi har løst problemet. Alle parasitter er tilpasningsdyktige. Håpet er å ha mindre behov for avlusing. Kan vi forhindre noen avlusinger, så har vi vunnet.

Skal investere 600 millioner i postsmoltanlegg
Skeidsvoll har forøvrig mange jern i ilden. Han er også styreleder i Vadheim Akvapark, et selskap som ønsker å etablere et postsmoltanlegg for laks og ørret i Vadheim.

– Prosjektet går fremover. Søknader er sendt inn, og det er kommet noen positive svar. For tiden holder vi på med reguleringsplaner, sier Skeidsvoll, og opplyser om at at anlegget vil ha en årlig produksjonskapasitet på 6.000 tonn.

Han sier til iLaks at det er en sterk kobling mellom postsmoltanlegget og forsøkene de driver med i Vadheim.

– Det er ingen motsetning, prosjektene går hånd i hånd.

– Vi ser på postsmolt som alle andre, og postsmoltproduksjonen vil øke dramatisk. Vi er et internasjonalt firma, og ønsker å ligge i forkant også på dette området.

Ifølge Skeidsvoll håper man å starte opp i løpet av 2019. Prosjektet har en prisramme på 600 millioner kroner.