– Det er så kjekt at lokalbefolkningen har vært så positiv til dette

Nyheter
0

Bue Salmon er i gang med tredje utsett med fisk på sitt landbaserte anlegg på Bulandet, siden driftsoppstarten i fjor.

Ute i sundet mellom mellom Askvoll og Atløy glir en bløggebåt forbi. Servicebåten «Sølvfisken» ligger og dupper ved kaien.

Ferjeturen går 55 minutter rett vest mot havet, til Værlandet.

Værlandet ligger i ly, og sørvest, for høyreiste Alden. I nord skimtes Kinnaklova og i sør ligger Solund. På fastlandet i øst roterer vindmøllene på Lutelandet.

Anlegget til Bue Salmon ligger på På Bulandet, en knapp mil unna ferjeleiet.

Tilfeldighetenes spill
 – Hvorfor Bulandet?

Ingen grunn til å snu seg: Avkjøringen til Værlandet ferjekai. Foto: Kjartan Aa Berge

– Den enkle historien er at den opprinnelige gründeren, Oddmund Storesund, etablerte seg på Bulandet, svarer daglig leder Knut Eikeland.

– Så begynte han å lure på hva han skulle drive med da han flyttet til Bulandet.

Eikeland forteller at gründeren kontaktet en kjenning fra Svanøy Havbruk, Ola Sveen, for å finne ut om området kunne egne seg til oppdrett.

– Og det kunne det jo. Oddmund fant det perfekte stedet og inngikk avtale med grunneier, som, ved å legge tomten i aksjeselskapet som et tingsinnskudd, dermed ble medgründer i selskapet.

– Så det var litt tilfeldig, egentlig, sier han.

Åpne armer
Knut Eikeland er en erfaren bransjemann. Han var blant annet med å starte Mercatus, som utviklet produksjonsstyringsystemer til oppdrettsnæringen.

Han startet i jobben 1. januar, etter å ha jobbet som arbeidende styreleder i Bue Salmon. Da tok han over etter Hans Haddal, som nå er gått over i en utviklingsrolle i selskapet.

Eikeland forteller at kystsamfunnet vest i havet preges av elementene. Her lever man med og av havet.

– Det som er helt enormt positivt med å være her er at det er et samfunn her ute, Værlandet og Bulandet, som er vant med å klare seg selv, forteller Eikeland.

Det er langt ut til Bulandet, og dagpendling kan være vanskelig. For å kunne leve og bo ute i havet er man avhengig av å opprettholde infrastruktur med skole, butikker og andre servicefunksjoner. Og da trenger de aktivitet:

– Så det har vært bare jubel hele veien. Og det er enorm entusiasme.

Eikeland innrømmer at det ikke er opplagt at de skulle få en slik mottakelse:

– Vi har jo sprengt vekk halve holmen her. Normalt sett hadde det skapt kjempestore utfordringer, sier han til iLaks.

Glad for å være i gang: Daglig leder Knut Eikeland, Bue Salmon. Foto: Kjartan Aa Berge

Gjennomstrømningsanlegg
På Bulandet har Bue Salmon bygget et gjennomstrømningsanlegg med full sjøgjennomstrømming. Anlegget har fire topp moderne kar under åpen himmel:

– Hvert kar er 3.500 kubikk, 24 meter i diameter og ni meter dype. Så det er et bra stort karvolum, og det er mange munner som skal mettes i en relativt kort vannsøyle, forklarer Knut Eikeland.

– Vi har jækla bra mulighet til å kontrollere både med sensorikk og kamera, og vi har også god visuell kontroll ute på anlegget, fortsetter han.

Den daglige lederen forteller at de har en ambisjon om å prøve å utfordre fisken sin biologi med å ha sterk strøm i karene:

– I sjøen lever man med flo og fjære og den strømmen som er i fjordsystemet. Vi har jo mulighet til å påvirke det ved selv å bestemme hvor stor fart det skal  være på vannet. Og igjennom det da prøve å få en fisk som blir utsatt for en sterkere strøm enn for en fisk i en fjordlokalitet.

Anlegget på Bulandet: – Vi har jo sprengt vekk halve holmen her. Foto: Kjartan Aa Berge

God mottakelse
På kontrollrommet sitter to av selskapets tre skiftledere. Hilde Vårdal er snart ferdig med sitt skift, mens Christian Asperheim snart skal på.

Asperheim, som startet i jobben tidlig i mai, har nettopp hatt fem ukers ferie. Han er derfor på overlapping før Hilde Vårdal går av skiftet.

Vårdal skryter av anlegget på Bulandet:

– Det er et veldig trygt anlegg å drifte, sier hun.

Hun er også begeistret for den mottakelsen anlegget har fått på øysamfunnet. Mange er også aksjonærer i selskapet:

– Det er så kjekt at lokalbefolkningen har vært så positiv til dette.

Fornøyde i kontrollrommet: Fra v.: Hilde Vårdal og Christian Asperheim, Bue Salmon. Foto: Kjartan Aa Berge

Arbeidstidsordninger
Bue Salmon har hovedkontor i Florø, avdelingskontor i Leirvik i Hyllestad og i Bergen, i tillegg til produksjonsanlegget på Bulandet. Med fem ferjeavganger fra og til fastlandet daglig, riktignok gratis, kan det være krevende å pendle.

– Vi har et litt komplisert driftsopplegg fordi vi er på Bulandet. Bulandet er ikke noe plass der det bor mange som plutselig kan gå inn i en lederjobb på oppdrett, forklarer Eikeland.

– Vi har derfor organisert oss rundt skift, slik at vi har tre skiftledere som har ansvar for operasjonen her. Denne uken Hilde. Neste uke er det Christian. Uken etter har vi Cecilie (Tveito). Og så har vi støttefunksjoner rundt det, utdyper han.

Rekruttering
– Rekruttering kan være en nøtt?

– Ja, rekruttering kan absolutt være en nøtt. Men det som vi har opplevd er at vi har klart å få tak i veldig flinke og samvittighetsfulle folk. De er så utrolig positive. Hilde og Cecilie kom fra Osland. Christian, som kom i sommer, kom fra Erko. Jeg er steike positivt overrasket over hvor stor interesse de har vært for å jobbe for oss, svarer den daglige lederen.

– Vi har jo måtte tilby en god arbeidstidsordning. Og vi må matche betingelser som er i andre selskap, selvsagt, legger han til.

Bulandet og Værlandet er kjent for sine flotte padlemuligheter. For å gjøre seg attraktiv har Bue Salmon kjøpt inn havkajakker til sine ansatte. Hilde Vårdal er godt fornøyd med det:

– Det er veldig fint å padle her, skryter hun.

Fint for havpadling: Knut Eikeland hjelper Hilde Vårdal med å snu bedriftskajakkene. Foto: Kjartan Aa Berge

Tredje batch
Selskapet ble etablert i 2015. Første utsett kom ikke før i mai i fjor. Hittil har de fôret frem og levert fisk mellom 600 gram og i underkant av 1,2 kilo. På de to første utsettene har fokuset vært å kjøre i gang anlegget:

– Det vil si at vi mottar fisk på mellom 100 og 200 gram, og så leverer vi den tilbake til en sjøoppdretter, som tar den videre til slakt når den er vel en pluss ett kilo, forteller produksjonsleder Steinar Haveland Midtbø.

Steinar Haveland Midtbø er en erfaren oppdrettsmann. Han startet som ferievikar hos Gudmund Strømsnes og Norway Seafarms på Haukå. Deretter har han jobbet i Mercatus og hos Nordfjord Laks.

Nå er de i gang med tredje batch. Denne gangen tar de sikte på å få frem stor matfisk.

– Vi fikk inn 550.000 fisk i fra Alsaker. Det som nå skal skje er at vi for første gang skal prøve å produsere matfisk. Så den fisken du vil se nå på roughly 200 gram vil forhåpentligvis bli slaktet ut våren 2024.

200 grams fisk i anlegget til Bue Salmon. Foto: Kjartan Aa Berge

Lokalt Columbi-egg
Karene er ikke store nok til å fôre frem all fisken til stor matfisk. Det gjør at de vil ta ut fisk etterhvert:

–  Det er jo litt av den modellen vi har valgt. Vi har kunder som er interessert i å kjøpe fisk på rundt ett kilo i oktober. Og så skal vi levere en veldig spennende leveranse i desember på 2,5 kilo.

De samarbeider nemlig med sunnfjordoppdretteren Flokenes Fiskefarm om å ta ut stor fisk underveis:

– Det som er spennende med Flokenes er at de har to konsesjoner, og har vært veldig flinke med å ha en produksjon som gir dem en utslakt på et tidspunkt, der de treffer godt med lakseprisen, år etter år, sier Knut Eikeland.

– Når de kommer utover høsten, begynner de å nå MTB-taket sitt, og så begynner de slakte frem mot jul. Når de kommer frem mot jul har de mye ledig MTB. Og så kommer vi inn med fisk, sier han.

Steinar Haveland Midtbø supplerer:

– Det betyr at de i stedet for å få nedtrekk i MTB kan de faktisk produsere mer enn det de gjorde før nedtrekket startet.

Fornøyd Bue Salmon-gjeng: Fra v.: Steinar Haveland Midtbø, Hilde Vårdal og Knut Eikeland. Foto: Kjartan Aa Berge