– Det er på merdkanten det skjer

Nyheter
585

Sjømatklyngen i Bergen består av rundt 250 bedrifter med 1300 ansatte. De driver med alt fra oppdrett, salg og pelagisk industri til alger og kosmetikk. Samlet omsetning var på over 20 milliarder i 2013, i følge tall fra Hordaland fylkeskommune.

Dermed kunne egentlig hovedkontoret vært hvor som helst, mener finansdirektør Atle Harald Sandtorv ifølge Sysla.

– Det er en fordel at det er kort vei til konkurrentene våre, som Marine Harvest og Lerøy. Det er like viktig å samarbeide som å konkurrere, når vi har like produkter som skal ut i verden. Det er også god tilgang på kompetanse her i Bergen, men det er enda viktigere å ha rett kompetanse ute i anleggene. Det er på merdkanten det skjer.

Positiv til regulering

Grieg Seafood har slitt med sykdom, alger og lave oksygennivåer for fisken den siste tiden.

Sandtorv mener likevel at lakselus er næringens største utfordring.

 

FAKTA

  • Grieg Seafood har oppdrett av fisk fire steder: Rogaland, Finnmark, Canada og Shetland.
  • De fire regionene er omtrent like store, og produserer rundt 20.000 tonn laks i året, med en omsetning på rundt en halv milliard.
  • Lavere priser og høye kostnader i første kvartal ga dårligere kvartalsresultat for Grieg Seafood.
  • Også resultatene i andre kvartal ventes å være svake.
  • Selskapet vil komme med tiltak for å snu trenden, men Sandtorv vil ikke si noe om dem før presentasjonen av kvartalsresultatene i august.

– Vi kan ikke slippe næringen løs. Det er positivt at sentrale myndigheter regulerer oss, det er vi alle tjent med på lengre sikt.For at næringen skal bedre omdømmet i Norge, må miljøutfordringene løses, mener Sandtorv.

– Det gjør vi gjennom godt samarbeid mellom aktørene, felles brakklegging og felles soner. Vi har et felles ansvar, sier han.

Gründerkultur

Han viser til at oppdrettsnæringen har endret seg.

– For 30 år siden var den mer preget av en gründerkultur, med oppdrettere som levde fra dag til dag. Nå er det flere store, børsnoterte selskaper, med et krav om å ivareta samfunnets interesser, og ikke bare egne.

Grieg Seafood har fått fire grønne konsesjoner i Finnmark der tiltak som luseskjørt, kraftigere nøter og større smolt i merdene skal hindre lus og rømming. Fremover tror han ikke det vil bli skilt mellom grønne og vanlige konsesjoner.

– Vi er nødt til å innse at den eneste måten å være lønnsomme på, er å drive skikkelig og bærekraftig.

Gikk på dagen

Sandtorv gikk inn som konstituert administrerende direktør etter at den forrige sjefen i Grieg Seafood, Morten Vike, gikk på dagen.

– Når en konsernsjef går på dagen, er det dramatisk for en organisasjon. Morten hadde vært i selskapet i seks år og dratt det gjennom opp- og nedturer. Han hadde fått mye på plass, og mye av det vi gjennomfører i dag var ting han hadde satt i gang.

Første juni var den nye sjefen, Andreas Kvame, på plass, og Sandtorv er igjen «bare» finansdirektør.

– Om det har vært travelt? Alt er relativt. Har man arbeidsoppgaver tilsvarende 200 prosent jobb, er man avhengig av å prioritere, sier han.