– Det er litt som å bli kjent med brura

Nyheter
0

Vestland fylkeskommune inviterte til villaksseminar. Ut i fra responsen virket det som om de hadde lyktes godt med arrangementet.

Vestland fylkeskommune inviterte til tverrfaglig informasjonsdeling og meningsbryting om villaks i Sogndal. På møtet deltok både elveeiere, vannkrafts-representanter, forskere og oppdrettere. Primus motor for initiativet, seniorrådgiver Frode Hovland i Vestland fylkeskommune, hadde store ambisjoner for arrangementet.

– Det største håpet og ønsket med konferansen er å nå bredere ut med kunnskapsdelingen som skjer i flere miljøer, og det å knytte dem sammen. At oppdrettsnæringen, elveeierlag, forskning og forvaltning møtes og deler kunnskap. Og kanskje kan vi få til et bredere samarbeid fremover, og ikke bare at man er på hver sin barrikade, uttalte Hovland til iLaks.

Delte kunnskap: Frode Hovland, Vestland fylkeskommune. Foto: Kjartan Aa Berge

Selv om det var tydelig at det var miljøer med ulike situasjonsoppfatninger, og med sterke meninger, som møttes, var tonen gemyttlig og saklig.

Frode Hovland hadde fått Sulefisks daglige leder Michael Niesar til å fortelle om presentere en typisk fjordoppdretter. I sitt foredrag fortalte han forsamlingen hvordan det var å drive med oppdrett i Solund, ytterst i Sognefjorden. Niesar var også oppdretternes representant i den påfølgende debatten.

– Jeg synes det er veldig bra å samle forskjellige interessegrupper og oppdrettere. Vi må snakke og kommunisere, fastslo han fra talerstolen.

Kunnskapsdeling og nettverk
Håkon Tombre er leder for Tombregruppen. Tombregruppen eier Quatro Laks, Drageid Laks, Tombre Fiskeanlegg, Fjord Drift og Tombre FjordFarm. Han var glad for initiativet.

– Det er fint å møtes med det formålet å lufte idéer og forskningsresultater fra begge partenes sider. Og så får vi se om vi kan møtes for å kunne komme nærmere hverandre. Det er litt som å bli kjent med brura, sa Tombre.

Håkon Tombre. Foto: Kjartan Aa Berge
Luftet idéer: Håkon Tombre. Foto: Kjartan Aa Berge

Høyanger-oppdretter Erik Osland fra Osland Havbruk delte entusiasmen til Tombre. Osland har tidligere vært involvert i «Arbeidsprogram for heilskapeleg akvakulturforvaltning» til gamle Sogn og Fjordane fylkeskommune, det såkalte AHA!-prosjektet. Deler av dette arbeidsprogrammet var vinklet mot utvikling av næringspotensialet i fisket etter villaks.

– Vi er her for å holde kontakt med miljøet i Sogn. Etter at fylkeskommunen hadde det AHA!-prosjektet for noen år siden, hvor jeg satt i arbeidsgruppen, fikk vi veldig god kontakt elveeierlagene her inne. Både Aurland, Lærdal og de andre. Det var veldig bra. Det har vært litt stille etter det. Derfor er det veldig kjekt å være her og treffe folk, var Oslands umiddelbare kommentar.

Erik Osland, Osland Havbruk. Foto: Kjartan Aa Berge
Møtte gamle kjente: Erik Osland. Foto: Kjartan Aa Berge

Lære mer om villaksen
Tombre og Osland fikk støtte fra Lina Utne Braanaas fra Firda Sjøfarmer.

– Jeg er her er for å styrke dialogen og mellom to ulike parter. Og for å lære om villaksen, sa hun.

Ønsket å styrke dialogen: Lina Braanaas Utne. Foto: Kjartan Aa Berge

Marø Havbruk-oppdretter, Elin Tveit Sveen, var av samme oppfatning som sine kolleger.

– Jeg er her for å lære, og fordi jeg tror at det er veldig viktig å være sammen med dem som jobber med villaks, slik at vi kan lære av hverandre og snakke sammen, forklarte Sveen, som la til:

– Og på den måte ved forhåpentligvis å få en bedre dialog, tror jeg klimaet kan bli bedre. Den som vinner på det er villaksen.

Ville lære mer: Elin Tveit Sveen, Marø Havbruk. Foto: Kjartan Aa Berge