Selv om eksport av laks for tiden er under lupen ivrer nystartede Northwest Seafood etter å bli fullblods lakseeksportør. En engelskspråklig nettside er klar, og snart har selskapet en ny fabrikk i gang.
Sjømatselskapet med base på Ikornes på Sunnmøre ble etablert i 2022. Året etter omsatte det for 2,8 millioner kroner og gikk med en halv million kroner i overskudd før skatt.
I fjor hadde omsetningen økt til 22 millioner kroner. Driftsresultatet endte på 3,5 millioner kroner. Det ga en driftsmargin på solide 15,9 prosent.
Ifølge daglig leder Hans Fredrik Klokk er det flere grunner til utviklingen.
– Vi hadde en god og effektiv drift, gode ansatte, samarbeidspartnere og leverandører. Som totalt sett gjorde at 2024 ble et bra år, uttaler han til iLaks.
Kjøper ikke direkte
Selskapet kjøper og selger hvitfisk og skalldyr, samt ørret og laks. Men de kjøper ikke direkte fra oppdretter.
– Laks og ørret kjøpes av Hofseth og andre lokale leverandører. Vi skal ikke drive med å kjøpe direkte fra oppdretter. Vi kjøper ferdige fileter, og så røyker vi dem, eventuelt lager porsjoner og slike ting, sier Klokk.

På spørsmål om hvor stor andel av omsetningen i fjor som var knyttet til ørret og laks som gikk til eksport, forteller Northwest Seafood-sjefen at selskapet ikke sendte fisk ut over norske landegrenser.
– Vi solgte ikke noe på eksport i 2024. Det er fokus på norske B2B-kunder, opplyser han.
I år har dette endret seg. På selskapets Facebook-sider fremgår det at selskapet den 19. mai var involvert i en leveranse på 38 paller laksekoteletter til Tyrkia. Ifølge Klokk var det ikke Northwest Seafood som sendte fisken ut av landet.
– Det er ikke vi som har eksportert det. Vi har solgt det til et norsk selskap, som eksporterer det til Tyrkia. Ellers har vi ikke eksportert noe. Vi har ikke eksportlisens en gang. Men vi jobber nå hardt med utenlandske kunder for å komme dit at vi begynner å eksportere, påpeker han.

Har ikke eksportlisens
Selskapets logo prydes av en fisk som umiskjennelig ser ut som en laks. På nettsidene oppgis det at «Northwest Seafood are closely monitoring the international situation on a daily basis. With our close association with the Norwegian Seafood Council, we will be able to give the best solutions for transport and logistics».
– Jeg ser at dere skriver at dere samarbeider med sjømatrådet?
– Vi ansatte nå en 15. september som har tatt kontakt med dem. Vi er, hva skal vi si, ganske nyetablert på eksportmarkedet. Vi jobber nå hardt med utenlandske kunder for å komme dit at vi kan begynne å eksportere, svarer Klokk.
Virksomheter som har eksportlisens kan melde fra om det til Norges sjømatråd, som fører en egen oversikt over dem. Sjømatrådet har bekreftet til iLaks at Northwest Seafood ikke har meldt inn til dem at de har lisens.

Klar med ny fabrikk i februar
Nylig opplyste selskapet på Facebook at de var på kundebesøk i Dubai, og fortalte at begeistringen for norsk fisk var stor. På sidene deres fremgår det også at en ny fabrikk er under etablering.

– Vi bygger ny fabrikk nå. Det er ikke en filetfabrikk, men vi skal bearbeide frosne varer, sier han.
– Nettsidene kan skape et inntrykk av at dere driver en annen type virksomhet?
– Nettsidene kom kanskje ut litt for tidlig sammenlignet med utviklingen ellers. Vi er jo i byggeprosessen for den nye avdelingen og fabrikken. Der er vi oppe å gå i februar neste år, svarer Klokk.
Ifølge Mattilsynet har ikke selskapet hittil blitt vurdert som godkjenningspliktige.
– Skjønner hva du er på jakt etter
På selskapets nettsider står det at “The family business has a long tradition of cultivating salmon to high end markets”. Klokk understreker at laks og ørret er et av flere produkter de selger.
– Vi kjøper og selger alt i fra torsk, kveite og skalldyr. Og så har vi det røykeriet, som er familieeid, Frøysagården. Der selger vi mye til sluttbrukere, sier han og gjentar:
– Så hjemmesiden er nok i forkant i forhold til resten av utviklingen. Vi prøver å være en liten og ryddig aktør. Og vi selger til sykehus og slike ting.
Han skyter inn:
– Jeg skjønner hva du er på jakt etter. Det er jo nå mye snakk om fusk og eksport av «prodfisk» og slike ting, og jeg tror at det er mye fokus på det om dagen.
Produksjonsfisk, eller «prodfisk», er fisk med skader, feil og misdannelser som må feilrettes i Norge før den kan eksporteres. «Prodfisk» har nylig fått stor oppmerksomhet i NRKs Brennpunkt-dokumentar «Lakselandet».
| Northwest Seafood | 2024 | 2023 | Endring |
| Omsetning | 22,0 | 2,8 | 685,7 % |
| EBIT | 3,5 | 0,7 | 400,0 % |
| Resultat før skatt | 3,5 | 0,7 | 400,0 % |
| Driftsmargin | 15,9 % | 25,0 % | |
| Alle tall i millioner kroner | |||






