iLaks rapporterte tidligere idag fra arbeidet med å kartlegge og fiske ut rømt oppdrettslaks fra Steinsdalselva ved Norheimsund. Her tok leder for grunneierlaget, Arild Alvsåker, til orde for at grunneierne vil ha oversikt over finansiering og fordeling av oppgaver før de tillater utfisking av rømt oppdrettslaks.
Les også: – Jeg føler det er blitt veldig mange flere kokker
Ikke mange kokker
Det får Kanstad Hanssen til å reagere.
– Det har ikke vært mange kokker. Alt er koordinert opp mot Uni Miljø. Jeg synes fremstillingen til grunneierlaget virker å så splid om arbeidet. Det er ingen motsetninger mellom oss eller Uni Miljø eller offentlig forvaltning, påpeker han overfor iLaks.
– Vi har et samarbeid med Uni Miljø der vi har en søknad inne i det nye miljøfondet. Vi samarbeider om disse tingene. Det ble litt feil vinkling.
Alvsåker nevner ingen konkrete navn i artikkelen, men Kanstad Hanssen oppfordrer likevel til varsomhet.
– Ingen henges ut, men forholdene i Hardangerfjorden er så betente at jeg ikke synes det var noe godt innspill i debatten etter at en har registrert laks og at laksen skal ut. Dette er en udelt positiv sak. Jeg har snakket med Uni Miljø og mest sannsynlig er de i gang med utfisking i morgen.
– Det er klart at oppdrettsnæringen kanskje har lagt litt hardt på vinden for å få gjort det raskt gjort, legger han til.
Profesjonalitet
– Jeg ser de vil ta noen grep selv, men det er vel enighet om at dette bør tillegges profesjonalitet. Så i utgangspunkt bør det ikke være slik at dette gjøres av lokale lag og organisasjoner – men heller i samarbeid med disse. Det er svært viktig at slike ting ikke skjer over hodet til rettighetshavere, understreker Kanstad Hanssen.
– Det fremstår som noe negativt, men tvert i mot er det positivt. Her kan en reagere raskt midt i ferietiden og få det gjort, sier han.